De regering van Birma (Myanmar) heeft gisteren alle betrokkenheid bij het verbieden door Facebook van haatzaaiende uitlatingen van ultranationalistische boeddhistische monniken ontkend. Ambtenaren zeggen dat ze Facebook alleen maar hadden gevraagd toezicht te houden op de berichten die gericht zijn op de moslimminderheidsgemeenschappen in Birma.

Volgens een verklaring van het ministerie van voorlichting van Birma had minister Pe Myint een ontmoeting met een Facebook-vertegenwoordiger en vroeg hij de social-mediagigant om zijn site te controleren op haatzaaiende taal en “vulgaire of beledigende” geschriften die de spanningen in het land zouden kunnen aanwakkeren, zo meldt Radio Free Asia.

Facebook sloot vervolgens de accounts af van de nationalistische boeddhistische Ma Ba Tha-organisatie en dat van twee extremistische monniken die de schuld kregen van het aanzetten tot haat tegen de islamitische Rohingya, van wie 700.000 het land ontvluchtten en hun heil zochten in het buurland Bangladesh

U Thein Than Oo, mensenrechtenadvocaat en voormalig politiek gevangene, juicht de stap van Facebook toe, die hij noodzakelijk noemde voor de veiligheid en rust in Birma.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk