De Japanse minister van buitenlandse zaken Taro Kono, die momenteel een bezoek aan Birma (Myanmar) brengt, vindt dat vrede, stabiliteit en ontwikkeling belangrijk zijn voor het vestigen van democratie in Birma. Hij drong er bij de Birmese regering op aan de hervestiging van de ontheemde Rohingya uit te voeren.

Meer dan 700.000 overwegend islamitische Rohingyavluchtelingen kwijnen weg in kampen in de buurt van Cox’s Bazar in het zuidoosten van Bangladesh, omdat pogingen van de internationale gemeenschap om de Myanmarregering ervan te overtuigen hen terug te laten keren niet veel effect hebben gehad.

De Birmese staatsadviseur, Aung San Suu Kyi, die samen met de minister in de hoofdstad Naypyitaw was, had Japan opgeroepen om te helpen bij de ontwikkeling van de staat Rakhine, een van de meest verwaarloosde en onderontwikkelde regio’s van het land, waar de meeste stateloze Rohingya woonden voordat ze op de vlucht sloegen voor het Birmese leger en boeddhistische bendes..

Het is bijna zeker dat de autoriteiten van Birma niet zullen toegeven aan de druk die de internationale gemeenschap wil uitoefenen op de repatriëring van de Rohingyavluchtelingen naar Birma. Japan is gematigd in zijn kritiek op het geweld dat Birmese veiligheidstroepen in 2016, en vooral in 2017, hebben gebruikt tegen moslimgemeenschappen.

Tokio is op zijn hoede voor de rol die China zou kunnen spelen als bemiddelaar tussen Birma en Bangladesh, wat zou kunnen leiden tot een grotere Chinese invloed in de regio, vandaar de diplomatieke taal – en de gretigheid van Japan om betrokken te raken bij ontwikkelingsprogramma’s in de staat Rakhine voordat de Chinezen soortgelijke aanbiedingen doen. Dat is een zorg die de regering van Myanmar deelt, die niet wil terugkeren naar de sterke afhankelijkheid van China, die heerste voordat het land zich in 2011 openstelde voor het Westen.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk