Aanstaand weekeinde wordt op veel plaatsen in de wereld de mislukte opstand in Tibet tegen de Chinese bezetter van het land van zestig jaar geleden herdacht. Onder andere in Brussel, Londen en Washington. China zette gisteren een bericht op het net waarin wordt ontkend dat onder Tibetanen in Tibet nog veel steun is voor de in India wonende spirituele leider van het Tibetaanse volk, de Dalai Lama (83).

‘De gewone mensen in Tibet zijn de communistische partij dankbaar voor het gelukkig leven dat we ze bezorgen, ‘ zeggen Chinese ambtenaren woensdag. China – dat beweert Tibet vreedzaam bevrijd te hebben – wordt door mensenrechtenorganisaties en politici beschuldigd van politieke en religieuze onderdrukking in de regio. Maar China stelt daartegenover dat de Tibetanen uitgebreide vrijheden genieten en stelt dat het voor economische groei heeft gezorgd. De Tibetaanse partijleider Wu Yingjie stelde onlangs tijdens een bijeenkomst van de Chinese communistische partij in Peking dat de Tibetanen in hun hart de CCP dankbaar zijn voor het feit dat ze een gelukkig leven leiden.

Minstens 150 Tibetanen hebben zich sinds 2009 in brand gestoken uit protest tegen de Chinese bezetting van hun land. De meesten overleden ten gevolge van hun opgelopen verwoningen.

De 14e Dalai Lama kondigde in 2011 aan dat hij misschien wel de laatste Dalai Lama is om te verhinderen dat China zijn eigen opvolger gaat benoemen. De atheïstische communistische partij van China heeft herhaaldelijk gezegd dat zij het recht heeft om het proces van reïncarnatie omtrent de Dalai Lama te controleren. De Dalai Lama is bang dat China een eigen kandidaat naar voren schuift na zijn dood.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk