Het terugtreden van Sakyong Mipham rinpoche, leider van Shambhala International, komt een dag nadat de Raad van Bestuur van de Naropa University in de VS de Sakyong verzocht zijn twee functies binnen het bestuur neer te leggen. In een verklaring zegt het bestuur de verklaringen van de vrouwen die Sakyong van seksueel wangedrag beschuldigen geloofwaardig te vinden.

De leden van de zogenoemde Kalaparaad, het hoogste orgaan binnen Shambhala International, hebben vrijdag laten weten ‘in het belang van het begin van een genezingsproces voor onze gemeenschap’ gefaseerd hun functies neer te zullen leggen. Er is niet aangegeven of de leden definitief zullen terugtreden of slechts voor de duur van het onafhankelijk onderzoek. De Kalaparaad heeft geen tijdschema gegeven voor het aftreden van zijn leden, maar heeft gezegd dat hij juridische en financiële verantwoordelijkheden zal overdragen aan een raad van bestuur. In de brief staat niet hoe die raad zal worden gekozen of wie de leden ervan zullen zijn.

Het hoofdkwartier van Sakyong gaf afgelopen vrijdag een verklaring uit waarin Mipham aankondigde dat hij zich terugtrekt uit zijn administratieve- en onderwijsverantwoordelijkheden binnen Shambhala, en dat hij volledig een derden onderzoek naar de beweringen van seksueel misbruik tegen hem steunt.

Mipham had geen stem in het universiteitsbestuur van Naropa, zijn functies waren grotendeels ceremonieel en gebaseerd op het belang van Shambhala voor de geschiedenis van Naropa. De universiteit is sinds 1987 onafhankelijk van Shambhala. Het universiteitsbestuur benadrukt in een verklaring dat geen van het beweerde seksuele wangedrag van Mipham bij Naropa of in zijn rol als bestuurslid plaatsvond. Dat maakt de noodzaak van de genomen maatregelen niet minder belangrijk voor de integriteit van onze Naropa gemeenschap, stelt het bestuur in de uitgegeven verklaring.

De Naropa-universiteit is een Amerikaans particulier liberal arts college in Boulder, Colorado, VS. Het werd in 1974 opgericht door de Tibetaans boeddhische leraar Chögyam Trungpa, de vader van Sakyong, en werd vernoemd naar de 11e-eeuwse wijsgeer Naropa, een abt van Nalanda.

Seksueel geweld

Een rapport dat Project Sunshine vorige week publiceerde, bevatte anonieme getuigenissen van meerdere vrouwen die Mipham beschuldigden van seksueel geweld. Tot nu toe hebben noch Mipham noch de Kalaparaad de beschuldigingen bevestigd of ontkend, hoewel Mipham vóór de publicatie van het rapport een brief heeft gestuurd waarin hij zich verontschuldigt voor “schade” in eerdere relaties met vrouwen. Daarop werd op change.org een petitie gestart waarin Mipham werd opgeroepen zich terug te trekken. Meer dan 600 mensen tekenden die petitie tot nu toe.

Andrea Winn, een van de onderzoekers van de schandalen binnen Shambhala International, adviseert dat een onafhankelijke derde de beschuldigingen- onder andere een verkrachting, moet onderzoeken. Naar verluidt is dat Wickwire Holm, een onderzoeksbureau in Halifax, Nova Scotia.

Winn, de maker van het eerste en tweede Project Sunshine rapport over decennialang misbruik binnen Shambhala, spreekt haar teleurstelling uit over de reacties van de Kalaparaad op de tot nu toe geuite beschuldigingen, met name over de aanwerving van het publicrelationsbureau Hiltzik Strategies. Het New York City-bedrijf wordt geleid door Matthew Hiltzik, die spraakmakende klanten als Glenn Beck, Harvey Weinstein (verdacht van seksueel wangedrag en verkrachtingen) en Katie Couric heeft vertegenwoordigd.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Misbruik, Zorg, Boeddhisme, Geluk, Media
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk