De hoofdzetel van de leider van Shambhala International Sakyong Mipham rinpoche (Osel R. Mukpo) heeft vandaag zijn terugtreden bekend gemaakt. De Sakyong wordt beschuldigd van seksueel wangedrag met vrouwelijke volgelingen. Eind juni dit jaar kwam Sakyong zelf met een verklaring naar buiten waarin hij die relaties toegaf. Dat leidde tot veel ophef omdat hij als verantwoordelijke voor dat misbruik zichzelf ook als hulpverlener aanbood.

Begin dit jaar maakte onderzoeker Andrea Winn bekend dat er binnen Shambhala International al tientallen jaren sprake is van seksueel wangedrag door onder andere leraren. Daar zouden ook kinderen bij betrokken zijn. In mei van dit jaar beschuldigden tenminste drie vrouwen -volgelingen- de Sakyong ervan seksuele handelingen met hen te hebben gepleegd. Andrea Winn wil dat een derde onafhankelijke partij de beschuldigingen onderzoekt. Op internet is een petitie gestart om zijn aftreden af te dwingen.

De verklaring van het office van Sakyong luidt: ‘Vorige week zijn er in het openbaar verhalen naar voren gebracht over wangedrag binnen de Shambhalagemeenschap waarbij de Sakyong betrokken was. In het licht hiervan heeft de Sakyong besloten afstand te nemen van zijn administratieve en pedagogische verantwoordelijkheden binnen Shambhala tijdens het onafhankelijke onderzoek naar deze beschuldigingen. Hij treedt ook terug uit zijn functies en verantwoordelijkheden aan de Naropa University.

De Sakyong ondersteunt een onderzoek van een derde partij volledig en wil de tijd en ruimte bieden om het goed te laten verlopen. Hij zal deze tijd gebruiken om een periode van zelfreflectie in te gaan.

De Sakyong is van plan u (zijn studenten en volgelingen red.) volgende week een persoonlijke mededeling te sturen. Hij en de Sakyong Wangmo (zijn echtgenote) wensen dat je weet dat ze je in hun hart houden in deze uitdagende tijd.’

Shambhala International moet op basis van verklaringen tijdens het vooronderzoek van vrouwen binnen de Shambhalagemeenschap door een neutrale derde partij een volledig onderzoek in laten stellen naar de beschuldigingen van seksueel wangedrag door de leider van die organisatie Sakyong Mipham rinpoche. Vrouwen die zich seksueel mishandeld voelen door Sakyong Mipham moeten overwegen burgerlijke en strafrechtelijke procedures tegen hem aan te spannen, als dit de juiste weg lijkt om de integriteit voor henzelf en hun omgeving te herstellen.
Deze aanbevelingen en conclusies doet psychologe en ervaringsdeskundige Andrea Winn die de beschuldigingen van seksueel wangedrag binnen Shambhala International onderzoekt. Zij presenteerde haar tweede verslag op 28 juni, drie dagen nadat Sakyong Mipham rinpoche (SMR) in een verklaring toegaf relaties te hebben aangeknoopt met vrouwelijke volgelingen. Winn: ‘In de brief (aan de sangha) geeft hij toe dat hij ‘relaties met vrouwen’ had. Het gaat echter niet over relaties maar over seksuele geweldpleging, een misdrijf in alle staten van de VS en Canada. Er moet een volledig onderzoek worden ingesteld om de Sakyong in de gelegenheid te stellen te reageren op deze drie (actuele) specifieke aantijgingen en eventuele andere aantijgingen.’

Categorieën: Nieuws, Mahayana, Misbruik, Zorg, Boeddhisme, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk