De autoriteiten in Birma hebben volgens de VN tientallen Rohingyavluchtelingen gearresteerd- en veroordeeld, die probeerden vanuit Bangladesh naar huis in Rakhinestaat terug te keren. Birma zegt dat het bereid is om een deel van de 700.000 Rohingya-moslims, die sinds augustus 2017 naar Bangladesh zijn gevlucht om aan het geweld van het Birmese leger en boeddhistische bendes te ontkomen, terug te nemen maar tot nu toe zijn er minder dan 200 toegelaten, zo meldt de VN.

De veroordeelden waren eerst opgesloten in een gevangenis en na een presidentieel pardon overgebracht naar een zogenaamd ‘opvangcentrum’. Birma heeft overeenkomsten gesloten met Bangladesh en de VN waarin het kader wordt vastgesteld voor een grootschalige terugkeer van Rohingya, maar slechts een handvol vluchtelingen heeft besloten terug te gaan. Hulpverleners zijn van mening dat Rakhine te gevaarlijk blijft voor repatriëring.

De Rohingya vluchtten vorig jaar voor een gewelddadig militair optreden dat volgens getuigen onder meer verkrachtingen door veiligheidstroepen, standrechtelijke executies en een meedogenloze geweldscampagne omvatte, die door de VN als etnische zuivering wordt omschreven. Dit jaar zijn meer dan 11.000 mensen uit Rakhine gevlucht.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk