Hierin adviseren de organisaties op basis van de zes principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn momenteel vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.
Voedsel
Geen plastic boodschappentassen in Californische supermarkten
Vanaf 2026 zal het winkelend publiek in Californië niet langer de vraag ‘papier of plastic’ krijgen bij de kassa’s van supermarkten, omdat een nieuwe wet alle plastic boodschappentassen verbiedt. De staat had dunne plastic tassen al verboden, maar winkels boden nog steeds dikkere plastic tassen aan, die als herbruikbaar en recyclebaar werden beschouwd.
B’eter – Nogmaals: saladesoep (restjessoep)
Het toeval wil dat er in Praag veel Vietnamezen wonen, waarschijnlijk nog uit de tijd vóór de val van de muur toen – toen nog – Tsjechoslowakije en Vietnam bevriende communistische landen waren. Vietnamees eten en Vietnamese restaurants zijn hier erg talrijk. Er zit er hier eentje om de hoek en daar heb ik gisteren iets gegeten dat Bun Bo Nam Bo heet. Oorspronkelijk met rundvlees, maar nu met tofu. Naast Vietnamese restaurants zijn er ook Vietnamese vegan zelfbedieningsbufetten waar je bord wordt gewogen. Dat bevalt me prima!
‘De kunst van samenwerken’
Samenwerken aan één schilderij of tekening, de emoties met elkaar uitwisselen, elkaar uit balans brengen, evenwicht zoeken en elkaar vinden, de verschillende stijlen combineren tot één geheel.
B’eter Saladesoep en Georgische sperziebonen
Ik wil het vandaag hebben over een Georgisch sperziebonenrecept. Ik at dit onlangs bij een potluck dinner tijdens een retraiteweekend (in de traditie van Plum Village/Thich Nhat Hanh). De potlucks zijn voor mij een van de hoogtepunten van de weekenden, omdat ik een ruime hoeveelheid heerlijke plantaardige gerechten van anderen kan proberen. Het Georgische boontjesrecept was de ontdekking van afgelopen weekend.
VrijdagZindag – De andere troonrede
Onze welvaart kwam tot stand door onze gang door de wereld, politiek en economisch. Na een periode van halen, zullen we nu gaan brengen. Wat wij binnenlands ondernemen zal in dienst staan van wat we in het buitenland doen. De vijf grote problemen waar de wereld mee te maken heeft, zullen leidend zijn bij ons beleid. Armoede, oorlog, klimaat, migratie en diversiteit schreeuwen om een constructieve benadering op wereldniveau. De mensheid leeft nu immers permanent in de gevarenzone.
Opnieuw klachten over kindermarketing door varkenssector
In 2020 stuurt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ongevraagd het lesmateriaal The Pig Story naar basisscholen. Het materiaal schetst een rooskleurig beeld van de varkenssector, zonder vermelding van het dagelijkse dierenleed. Ook veevoedergigant De Heus verspreidt volgens Varkens in Nood via de website De Heus Kidzz misleidende informatie gericht op jonge kinderen. Ze omschrijven een varkensbedrijf als een ‘gezellige beestenboel waar varkens spelen met hun speelgoed’.
B’eter Appeltaart
Terwijl ik dit schrijf liggen ze naast me op tafel heerlijk te geuren: vers geraapte appels uit eigen tuin. Onze appelboom heeft dit jaar, veel vroeger dan andere jaren, een behoorlijke oogst appels opgeleverd. We plukken ze niet, nee, we rapen de afgevallen appeltjes. Kilo’s. Liefst vóór de slakken en andere dieren ze al te veel aanvreten of de beurse plekken (door de valpartij) rotte plekken worden.
Wakker Dier – Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dieren
Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.
Foodwatch gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie in klachten tegen oplichterij
Foodwatch klaagde al in maart 2024 over idyllische reclames over vrije uitloop van hennen op eierdoosjes tijdens een ophokplicht. In werkelijkheid hebben veel kippen maandenlang verplicht binnen gezeten vanwege de aanhoudende vogelgriep (tot 24 april 2024 toen de Rijksoverheid de ophokplicht geheel introk). Foodwatch diende daarom klachten in over teksten over de kippen op de eierdoosjes zoals “Overdag genieten zij van de vrije uitloop waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.” en illustraties van kippen die vrij rondscharrelen in een weiland met bloemen.
Wakker Dier dient klacht in over onzuiver Schoolmelkprogramma
In strijd met het sponsorconvenant voor het onderwijs zijn scholen binnen het Schoolmelkprogramma verplicht om eenzijdig en deels onjuist lesmateriaal af te nemen, ontwikkeld door de zuivelsector zelf. Wakker Dier dient hierover een klacht in bij de Onderwijsinspectie en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW
Leven in Thailand – Gelukszoeker
Tja, kippen zijn rare dieren. Een kip die op ons landje geboren is de toegang willen ontzeggen. Bang zijn dat nieuwelingen de welvaart afnemen en niet zien dat ze daar juist iets aan toevoegen.
Varkens in Nood start klantenactie tegen supermarkten over wrede krulstaartpraktijken
Hoewel het al 30 jaar verboden is, wordt nog steeds bij 99% van alle biggen in de vleesindustrie het krulstaartje afgebrand. Als supermarkten een fractie meer zouden betalen voor varkensvlees dan kunnen veehouders stoppen met het afbranden van biggenstaartjes. Varkens in Nood roept consumenten op om hun supermarkt te laten stoppen met de verkoop van het vlees van deze verminkte varkens.
B’eter 3 x bloemkool uit de oven
Bloemkool is zo veelzijdig, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik at het zelfs drie keer deze week. Lekker en eenvoudig is om bloemkoolroosjes in de oven te bakken. Toevallig maakte onze dochter dit gerecht begin deze week: bloemkoolroosjes met kruidenmix van Santa Maria “Seasoning mix for Crispy Chicken; perfect for chicken, also great with cauliflower”.
Foodwatch – Terugtrekking Danone toont noodzaak verplichte Nutri-Score aan
Voedselwaakhond Foodwatch uit scherpe kritiek op de aankondiging van Danone om Nutri-Score niet langer te gebruiken op sommige van haar producten. De beslissing van de voedselgigant laat heel duidelijk zien dat een voedselkeuzelogo alleen kan werken als deze verplicht wordt gesteld in Europa. Zo niet, dan kan elk voedselbedrijf naar believen de Nutri-Score wel op gezonde, maar niet op ongezonde producten plakken.
Laat de Vincent van Gogh in jezelf naar voren komen
In de Lutkemeerpolder komen nu lange rijen met zonnebloemen in bloei te staan. We nodigen iedereen uit om deze prachtige hoopvolle bloemen vast te leggen op je eigen creatieve manier. Maak een tekening, foto of filmpje van de zonnebloemen en de (nu nog!) ongerepte horizon en laat de Vincent van Gogh in jezelf naar voren komen! Deel jouw kunstwerken met ons en laat zien hoe jij de zonnebloemen en de toekomst van de Lutkemeerpolder ziet.
Tweede stadsdebat ‘Eet mij niet’
Aan de vooravond van Dierendag gaat Esther Molenwijk (podcast Studio plantaardig) in gesprek met jonge activisten, vega-koks in opleiding, Amsterdamse instanties en de wethouder.
B’eter Blaadjes met gaatjes (dan met gif) en Japanse soep met paksoi
Wij mensen zijn erg visueel ingesteld – ook ik. In de supermarkt laten we imperfecte groente en fruit met een vlekje of met gaatjes in de blaadjes liggen, we gaan voor de smetteloze variant ernaast. Dat deze vaak vol zit met een cocktail van pesticiden en andere giftige chemicaliën nemen we voor lief. We zien het immers niet, en als visueel ingestelde soort vinden we een fris en fruitig – appetijtelijk – uiterlijk heel belangrijk.
Wageningen University & Research ontdekt nieuwe manier veilig recyclen voedselverpakkingen
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in een recent onderzoek aangetoond dat het recyclen van voedselverpakkingen, zoals plastic melkflessen, zeer uitdagend is maar met specifieke sorteermethoden wel degelijk mogelijk. Door gebruik te maken van markers of AI-herkenning kunnen deze verpakkingen op termijn effectief worden gescheiden, wat de kans op besmetting in het recyclaat aanzienlijk verkleint en de voedselveiligheid waarborgt.
Ervaar transformatie en verbinding: het Golden Circles Festival 2024
Dit tweedaagse evenement biedt volgens de organisatoren een unieke mix van spiritualiteit, bewustwording en plezier met activiteiten zoals cacao ceremonies, ademsessies, soundhealing, yoga, drumcirkels en meer. Het festival heeft volgens de organisatoren als doel mensen te verwonderen, het collectieve bewustzijn te verhogen en vooral samen te verbinden, samen te genieten en plezier maken.
B’eter Romige citroenpasta
Pasta is er in allerlei soorten en maten en je kunt er vele kanten mee op. Op vakantie eten we vaak pasta met (plantaardige) pesto: klaar in een handomdraai en je hebt maar één pan en één gaspit nodig. De luxe versie is met een blikje (plantaardige) tonijn – maar plantaardige tonijn kan ik niet aanraden, ik vond de smaak tegenvallen. Het deed me denken aan goedkoop hondenvoer – qua geur, niet dat ik dat ooit geproefd heb. Maar ik juich het uiteraard toe dat er naast blikjes tonijn tegenwoordig ook plantaardige tonijn in de schappen staat.
Wakker Dier – Sloopmelk in Fristi, Activia en Melkan
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter.
Crisis – ‘Met je handen werken, nieuwe dingen leren, goed voor je hersenen’
Soms inspireert een (fictieve) crisis zo enorm dat je het op je leven of land betrekt. In Het Ministerie voor de Toekomst beschrijft Kim Stanley Robinson een angstaanjagende hittegolf in India. In de maatschappelijke ontwrichting die daarop volgt, besluit de Indiase regering het juiste te doen zoals het kastenstelsel afschaffen en sulfur dioxide in de hoge lucht spuiten om de genadeloze zon te temperen. Wat kunnen wij bereiken door bijvoorbeeld ons werk anders in te richten hetgeen mogelijk wordt gemaakt wanneer onze regering besluit tot een basisinkomen? Welke problemen kunnen wij aanpakken?
Foodwatch – Nederlandse mannen bereiken al jaarlijkse zoutlimiet
Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM blijkt dat Nederlandse mannen in de genoemde leeftijdsgroep gemiddeld 8,0 gram zout per dag consumeren. Dit is 60% meer dan de door de WHO aanbevolen maximumlimiet van 5,0 gram per dag.



















