Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Gerst behoort net als alle overige granen zoals tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. In Europa was gerst de eerst geteelde graansoort. Archeologische vondsten tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v Chr. stamt. Als voedsel was gerst tot in de Middeleeuwen van groot belang. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, maar er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe. Vanwege de onverteerbare kafjes moet gerst voor menselijke consumptie altijd gepeld worden. Gepelde gerst wordt gort genoemd.
Voedsel
B’eter Mulgipuder: stamppot met gerst uit Estland
De keuken van Estland bevalt heel goed! Ik heb al kennisgemaakt met Mulgipuder, een soort stamppot met aardappels en gerst, Hapukoorekaste, een soort tzatziki (geserveerd met aardappels), en Kama, een mengsel van geroosterde en gemalen haver, rogge, gerst en erwten. Allemaal traditionele Estse recepten waar ze terecht trots op zijn. Voor mulgipuder loopt een aanvraag om als Unesco werelderfgoed erkend te worden. Wat opvalt hier is het ontbreken van tarwe in de nationale keuken: tarwe groeide van oudsher niet in Estland. Te koud.
Boeken – De mens is een plofkip
Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt. Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen.
China bouwt dammen in Tibetaanse rivieren – milieucatastrofe Azië dreigt
Het beleid voor de bouw van dammen wordt rechtstreeks aangestuurd door de Chinese regering en door gigantische energieconglomeraten die in handen zijn van de Chinese Communistische Partij, waaronder Huaneng en Huadian. In het rapport wordt benadrukt dat Huadian in maart 2024 een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de Duitse multinational Siemens Energy.
B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
Sommige mensen noemen zichzelf een when-at-home-vegan. Thuis eten ze plantaardig, buiten de deur niet. Ik ben ook een soort when-at-home vegan: ik probeer zo plantaardig mogelijk te eten maar wil ook niet al te moeilijk doen en neem soms maar gewoon de meest plantaardige optie op de menukaart. Als je in een restaurant vraagt om een veganistische maaltijd dan wordt het veganisme vaak nog geïnterpreteerd als het weglaten van dierlijke producten, zonder dat deze vervangen worden.
Leven in Thailand – Eilandverhalen 1
Overal op het eiland staan ze: bordjes die wijzen naar Mr. Boy café. Daar fietsen we dus ook maar eens heen. Het ligt in een hoek van het eiland waar we nog niet geweest zijn, naast de pier waar de grote, snelle veerboot aanlegt. Het café is gebouwd op een boven het water liggende steiger, een aantrekkelijke plek.
Wakker Dier – Vleesverkoop supermarkten maakt duikvlucht
Sinds 2020 is de verkoop van vlees in supermarkten met 16,4 procent gedaald, concludeert Wakker Dier uit verkoopdata van Circana. In 2023 verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor.
B’eter – Toetje van de Toekomst
Kunnen we gerechten maken door grotendeels ingrediënten te gebruiken die afkomstig zijn van bomen, struiken of andere ‘houtige’ planten? Dit is een vraag die mij al een tijdje bezighoudt, en waar ik in het verleden in deze blog al een paar keer over heb geschreven. Het gebruik van fruit is een voordehandliggende manier om antwoorden te vinden in deze zoektocht, maar in de maand april ben je dan nog gebonden aan bewaarvruchten van het jaar ervoor: appels, peren en kaki’s – in plaats van vers fruit. Recept Simon Verboom.
Foodwatch slaat alarm over schadelijke kindermarketing
Het falende beleid geeft de voedingsindustrie, met hun immense budgetten voor junkfoodmarketing, vrij spel. Zelfregulering en reclamecodes blijken ontoereikend om de Nederlandse jeugd te beschermen tegen de agressieve tactieken van deze bedrijven.
Profundo – ‘Unilever verantwoordelijk voor 268 miljard euro aan klimaatschade’
Uit het onafhankelijke onderzoek van Profundo blijkt dat Unilever voor € 268 miljard* aan klimaatschade aanricht, in de periode 2016-2050. Dit bedrag is berekend door de conservatieve PBL-methode* toe te passen op Unilevers eigen klimaatplan dat in maart gelanceerd is.
Milieudefensie naar aandeelhoudersvergadering Unilever in Londen
In 2022 was Unilever verantwoordelijk voor de uitstoot van 111 miljoen ton CO2, dezelfde hoeveelheid uitstoot als 5,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Unilever claimt dat het in 2030 39% minder CO2 gaat uitstoten, maar nieuw onafhankelijk onderzoek van Profundo toont aan dat daar weinig van klopt.
B’eter Bloemkool korma-curry
Deze week, alweer- of nog steeds – snipverkouden, had ik me toch maar ziekgemeld op het werk, waardoor ik wat meer tijd had om te koken. Ik herinnerde me een recept uit de nieuwsbrief van Proveg voor een bloemkoolcurry zonder pakjes en zakjes. Je moet wel even aan de slag, maar gelukkig had ik alle kruiden wel in huis, en een huisgenoot die geduldig de potjes bij elkaar zocht. Ze blijven jarenlang goed dus oosterse kruiden vind ik een goede investering. Koop ze bij een toko, dan zijn ze stukken goedkoper dan bij de supermarkt. Bloemkool korma-curry dus.
Foodwatch eist beter voedselbeleid van nieuwe Europarlementariërs
De Europese Parlementsverkiezingen in Nederland op 6 juni worden hele belangrijke verkiezingen voor het voedsel op ons bord. De huidige wet- en regelgeving van de EU is verre van toereikend om ons recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel te garanderen. Maar in plaats van haast te maken met nieuwe wetgeving, worden maatregelen uitgesteld of verdwijnen helemaal van de politieke agenda in Brussel. Voedselwaakhond Foodwatch heeft hier genoeg van en lanceert een vijfpuntenplan ‘Haal die bende van ons bord in Europa’ voor de nieuwe Europarlementariërs om de grote problemen op het gebied van voedsel het hoofd te bieden.
‘Miljoenen euro’s meer EU-subsidie naar vlees- en zuivelreclames’
De EU kende eind 2023 in haar jaarlijkse subsidieronde 46 miljoen euro toe aan reclamecampagnes voor vlees en zuivel. Alleen al voor eet-meer-vlees-campagnes wordt bijna €29 miljoen uitgetrokken – meer dan het dubbele van 2022 en het hoogste bedrag sinds 2021. Vorig jaar daalden de uitgaven aan reclamecampagnes voor het eerst met miljoenen euro’s, maar die daling is dit jaar weer volledig tenietgedaan.
Wakker Dier – Albert Heijn stopt met afknippen garnalenogen
Garnalen in de supermarkt hebben twee ogen. Het afknippen van ogen gebeurt namelijk alleen bij de moederdieren, terwijl hun nageslacht op een bord eindigt. Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog, en dus zonder die hormonen, is de garnaal daar eerder klaar voor. En dat scheelt geld.
B’eter Nogmaals: Pindasoep
Ik was alleen thuis, ik was moe, en ik had geen zin om iets ingewikkelds te koken. Ik had wel zin in iets oosters, met pindakaas. Iets gezonds, met veel groente.
Foodwatch eist keiharde maatregelen tegen kindermarketing
Driekwart van alle voedselreclame in Nederland is voor junkfood. Hierin gaan vele miljarden euro’s om. Voedselwaakhond Foodwatch eist een harde wet die alle vormen van marketing voor ongezonde voedingsmiddelen gericht op kinderen tot 18 jaar verbiedt. Zonder uitzonderingen en voor alle reclame-uitingen.
Special pizza delivery van Foodwatch voor de onderhandelaars
Bijna 15.000 mensen hebben de petitie Haal die bende van ons bord! getekend om het vijfpuntenplan van voedselwaakhond Foodwatch voor eerlijk, veilig en gezond voedsel in het nieuwe coalitieakkoord op te nemen. Vandaag zijn de handtekeningen op ludieke wijze aangeboden in Den Haag.
B’eter: Taboulé-recept uit Canada
Afgelopen maandag 1 april was het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop wij, als alle wereldburgers zo zouden leven als Nederlanders, evenveel grondstoffen hadden opgebruikt als de Aarde in een jaar kan produceren. Als iedereen zo zou leven als wij, zouden we vier Aardes nodig hebben.
Boeken – Is er eten na de dood?
Deen benadrukt in ‘Is er eten na de dood?’ dat eten niet alleen een bron van voeding is, maar ook een uitdrukking van onze identiteit. Hij verkent hoe de manier waarop we wel of niet eten na een ingrijpend verlies iets onthult over wie we zijn en onze plaats in het leven tijdens het rouwproces.
Wakker Dier – Nieuwe radiospot: “Jumbo bedankt”
Vanaf vandaag zet Wakker Dier supermarkt Jumbo in het zonnetje met een radiospot. Jumbo is de eerste supermarkt die stopt met aanbiedingen op vers vlees.
B’eter: Leedje de hond en ovenschotel met romescosaus
Den Haag, ergens eind jaren 70. Mijn schoonmoeder liep met haar zoontje door een park, toen ze een heel zielig teckeltje zagen, met een bebloed oortje. “Meneer, uw hond bloedt!” Sprak ze het baasje aan. “Dat komt door die andere hond”, zei het baasje, “die bijt hem steeds”. Mijn schoonmoeder kan slecht tegen onrecht, zeker als er dieren mee gemoeid zijn. Ze vertelde de man wat ze ervan vond in scherpe bewoordingen. De uitkomst van dat gesprek was dat mijn schoonmoeder voor een paar tientjes (guldens) de nieuwe eigenaar van het hondje werd – op de vraag “wat wilt u ervoor hebben” was het antwoord “alles wat u in uw portemonnee heeft”. Zo geschiedde.
Foodwatch – Opgehokt ‘vrije uitloop’ ei misleidt tijdens Paasontbijt
Deze Paasdagen zullen er ongemerkt nog heel veel ‘ophokeieren’ worden gegeten in Nederland. Consumenten worden namelijk misleid door teksten en afbeeldingen op verpakkingen van vrije uitloopeieren. Veel van deze verpakkingen suggereren een ‘vrij en blij buitenleven’ voor leghennen, terwijl de laatste jaren de kippen het overgrote deel van de tijd verplicht opgehokt werden. Foodwatch stapt daarom naar de Reclame Code Commissie.
Wakker Dier – Negen merken maken recepten standaard vega
Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en Plus passen op verzoek van Wakker Dier hun verpakkingen aan, zodat de helft van de recepten daar volledig vegetarisch of vegan wordt. Bij Grand’Italia en Lassie is dit nu al het geval.