Anne Hilhorst van Wakker Dier: ‘Het mengen van varkens die elkaar niet kennen veroorzaakt rangordegevechten, met stress, pijn en vaak verwondingen tot gevolg. En het is illegaal. Aanpakken dus.’
Voedsel
Ardan – de BBB
…
Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout
Ook bij ons thuis staat chili sin carne nog (on)regelmatig op het menu, maar de laatste decennia maak ik het meestal met kidneybonen en zeker niet met ananas uit blik of plakjes banaan. Ik voeg kleingesneden of gehakte groente toe als vulling.
Jana – Boomspek en Joke’s bruinebonenburgers
Bruine bonen. Ze hebben een slechte naam. Bruine bonen worden geassocieerd met armoede. Bekend is de uitspraak ‘Ik bid nie veur brune bonen’ van Bartje, hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries.
Lezerspost, notenmelk, en echte kaas – maar dan plantaardig
Voor de vegetariërs zoals Greetje die het moeilijk vinden om kaas te laten staan gloort er dus hoop. Niet die huidige vegan kaas uit de supermarkt die naar mijn mening weeïg ruikt en helemaal niet naar kaas smaakt, maar échte kaas, maar dan plantaardig. Nog een paar jaartjes wachten, aldus Niko Koffeman, en dan concurreert de plantaardige kaas de dierlijke kaas weg.
Succesvolle Thuisgevers huisvesten komend jaar honderden statushouders via maatschappelijke initiatieven
De Thuisgevers hebben sinds de start in oktober door mensen te huisvesten, in totaal meer dan 3.000 nachten vrijgespeeld in asielzoekerscentra. Dat doen de Thuisgevers tegen kosten die aanzienlijk lager liggen dan bijvoorbeeld die van crisisnoodopvang.
Statiegeld op blik en de strijd achter de schermen
Merijn Tinga: “Onwaarschijnlijk hoe een klein groepje activisten – als David tegen Goliath – de almachtige supermarkten op de knieën heeft gekregen”.
Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers
Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg?
Het jaar 2023 – dag 82 – eekhoornsindestad
De eekhoorns en de ooievaars.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
NGO’s roepen op tot stop eerste octopuskwekerij ter wereld
Plannen Spaanse octopuskwekerij onthuld. De consumptie van octopus is de laatste decennia toegenomen, vooral in Spanje. Als gevolg daarvan neemt het aantal wilde octopussen af. In 2015 bereikte het aantal wereldwijd gevangen octopussen een hoogtepunt van 400.000 ton – 10 keer meer dan in 1950.
Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
Week Zonder Vlees & Zuivel – negen supermarkten vrij van vlees- en zuivelaanbiedingen
Nederlanders halen op dit moment ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Volgens het Klimaatakkoord moet dit zestig procent worden.
Slachthuizen blijven de wet overtreden, met gruwelijke gevolgen
Inspecteurs troffen aan het einde van de slachtlijn regelmatig varkens aan waarvan de halsslagader niet of niet goed was doorgesneden waardoor het dier niet was doodgebloed. Daardoor kunnen varkens levend in de broeibak terechtkomen waar ze verdrinken in het hete water.
Recepten voor een gezond en mededogend hart
Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
De Boeddha – over het slachten van dieren
De Boeddha verweert zich tegen de beschuldiging dat hij vlees zou eten van dieren die speciaal voor hem geslacht worden. Hij zegt dat ook zijn leerlingen dat niet doen en zet de regels voor de Orde over het eten van vlees uiteen. Hij wijst er verder nog op dat zijn monniken de brahmavihara’s beoefenen en daardoor niet geneigd zijn zichzelf of andere levende wezens te schaden.
Foodwatch – Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen
Honderdduizenden huishoudens in Nederland hebben het moeilijk om rond te komen vanwege de hoge prijzen voor energie en levensonderhoud. Ook de prijzen voor boodschappen stijgen enorm. Wat gelijktijdig gebeurt is dat fabrikanten de kleinste kostprijsstijging omzetten in torenhoge prijzen voor consumenten. Dat doen ze door de inhoud van de verpakking onzichtbaar te verminderen, waarbij de prijs per kilo of liter sterk stijgt.
Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
Het aantal biologische veehouderijen steeg licht in de periode 2000-2021; van 821 naar 1.148. Vooral tussen 2016 en 2021 was sprake van een noemenswaardige stijging (+29 procent). Hoewel het aantal biologisch gehouden dieren in deze periode is verviervoudigd, blijft het aandeel biologische veehouderij laag. In 2021 leefden dagelijks ongeveer 4 miljoen Nederlandse dieren op een biologische boerderij; slechts 4 procent van het totaal.
Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
Met de tv-campagne die vandaag start, stelt Wakker Dier het positieve imago van de zuivelsector aan de kaak. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ‘Wij laten de andere kant van zuivel zien, de kant van vaak vieze stallen, harde vloeren en veel dierenleed.’
Het jaar 2023 – dag 18 – lief
Dat is lief van je.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Joods Virtueel Museum – presentatie ‘Het Joodse proletariaat van Amsterdam 1900-1940 in woord en beeld‘
In dit boek staan meerdere afbeeldingen van de Joodse buurt, geschilderd door Gerard Johan Staller, die in het bezit zijn van het Joods Virtueel Museum. Het boek gaat vooral over de armoede en vervuiling in de Joodse buurt in Amsterdam waarvan 1 kleine tekening die Staller maakte ook akte geeft.
Wakker Dier – Melkkoeien worden gemiddeld maar zes jaar oud
Melkkoeien kunnen twintig jaar worden, maar de meeste koeien in Nederland gaan al op hun zesde naar de slacht. Dan zijn ze op, uitgeput, gesloopt. In een nieuwe radiocampagne onthult Wakker Dier dit vandaag.
Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.















