Als het gaat om het ontwerpen voor het einde van het leven, verschillen de sociale en morele waarden die mensen hebben enorm. Het is belangrijk zicht te krijgen op deze verschillen, omdat (technologische) ontwikkelingen alleen worden geaccepteerd als ze binnen de morele en sociale waarden van mensen passen.

De Technische Universiteit Delft, Theater de Veste, Filmhuis Lumen, CUBE Design Museum en verschillende studieverenigingen van de TU Delft onderzoeken de meningen en ontrafelen de vragen die rond (on)sterfelijkheid worden opgeworpen in een multidisciplinair programma: ‘Who is afraid of the end of life? Exploring and (re)designing values on (im)mortality.’ Met lezingen, discussies en films in februari en maart 2020.

Voorbereiding op het einde of op de eeuwigheid
Gaat het over het toevoegen van dagen of jaren aan je leven, of over het toevoegen van leven aan je dagen? Kunnen we zelfs voor altijd leven? Het antwoord op de zoektocht van de mensheid naar onsterfelijkheid lijkt door opkomende technologische ontwikkelingen dichterbij dan ooit. We kunnen streven naar onsterfelijkheid, maar omdat ons leven nooit zeker is, moeten we dan toch de dood accepteren? En zo ja, hoe doen we dat? Hoe bereiden we ons daarop voor? In het programma ‘Who is afraid of the end of life? Exploring and (re)designing values on (im)mortality’ onderzoeken wetenschappers en kunstenaars vragen en meningen over dit onderwerp.

Het programma
Het programma trapt af met de opening van de expositie ‘Preppers Paradise – How to survive the end of life?’ op 11 februari in de TU Delft Library, met werken van de kunstenaar Art van Triest. Filmhuis Lumen organiseert van 13-16 februari het film festival ‘Quality of Dying’. Studium Generale TU Delft organiseert 17, 18 en 20 februari evenementen over het accepteren van sterfelijkheid (met Theater de Veste), over het verlangen om voor altijd te leven en de gevolgen van onsterfelijkheid (met studieverenigingen Hooke, LIFE en Variscopic), en een lunchlezing met dr. Bertus Beaumont (Nanobiologie TU Delft). TU Delft Library heeft onderzoekers van de TU Delft uitgenodigd om korte introducties te geven bij deze films. Cube Design Museum in Kerkrade opent 11 februari de tentoonstelling ‘(Re) design Death’. Je kunt deze tentoonstelling in virtual reality bezoeken in de TU Delft Library. In samenwerking met studievereniging Stylos kun je op 5 maart de film ‘The Anthropocene – The Human Epoch’ bekijken.

178e TU Delft Dies Natalis: Ontwerp voor waarden
Het programma ‘Who is afraid of the end of life? Exploring and (re)designing values on (im)mortality’ sluit aan bij het Dies Natalis-thema van de TU Delft van 2020: ‘Design for Values’. Technologische ontwikkelingen worden alleen geaccepteerd als ze passen binnen de morele en sociale waarden van mensen. Om hierin mismatches te voorkomen, is het van cruciaal belang dat het publieke debat op tijd bij deze ontwikkelingen wordt betrokken.

Bekijk het programma: https://www.tudelft.nl/library/over-the-library/tu-delft-library-presenteert/who-is-afraid-of-the-end-of-life/

Categorieën: Natuur, Nieuws, Voedsel, Gezondheid, Zorg
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk