De dierenrechtenorganisatie Wakker Dier zegt verbaasd te zijn over de brief van minister Schouten van Landbouw over de NVWA-inspecties van stalklimaat bij varkens. De organisatie stuurde een serieus signaal naar de minister dat varkens nog steeds in slechte lucht staan. Wakker Dier noemt de brief van de minister nietszeggend.

In januari stuurde Wakker Dier de minister een rapport over inspecties van de NVWA naar de luchtkwaliteit in varkensstallen. Daarin kwam naar voren dat de controle-instantie het protocol dat daarvoor speciaal was gemaakt door de WUR op eigen wijze in praktijk brengt. Daardoor werd bijna geen enkel bedrijf extra gekeurd. Terwijl Wakker Dier in het rapport wel de WUR-methode volgen en dan blijkt dat vorig jaar eigenlijk minstens zeven bedrijven extra gekeurd hadden moeten worden, stelt de organisatie.

Om het stalklimaat te controleren, kijken NVWA-inspecteurs volgens Wakker Dier per hok naar vijf verschillende punten. Als een hok een onvoldoende krijgt, moeten er extra controles plaatsvinden. Volgens de inspectieverslagen die Wakker Dier analyseerde, kreeg vorig jaar bij negen bedrijven een hok een onvoldoende.

Minister Schouten ontkent dit echter in de brief aan Wakker Dier: ‘Tot op heden heeft tijdens inspecties door de NVWA de situatie zich niet voorgedaan dat slechts op niveau van een enkel hok overschrijding van grenswaarden is vastgesteld.’

Volgens Wakker Dier laat dit op z’n minst zien dat de minister niet goed in de materie zit. ‘Wij vragen de minister nogmaals goed in dit, best ingewikkelde, probleem te duiken. Want nog steeds zijn longaandoeningen het grootste gezondheidsprobleem bij varkens. En dat is na deze brief van de minister echt nog niet voorbij’, zegt woordvoerder Anne Hilhorst.

Bron Wakker Dier.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Zorg, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk