De beoordeling van het klimaat in varkensstallen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ontoereikend. Dat zou blijken uit een analyse van Wakker Dier van 23 NVWA-verslagen. De inspectiedienst grijpt volgens de organisatie nauwelijks in bij ernstige signalen waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. Te veel varkens lijden volgens Wakker Dier aan pijnlijke borstvliesontstekingen.

Bij ruim één op de drie door de NVWA bezochte stallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat. Een slecht stalklimaat verhoogt het risico op pijnlijke longaandoeningen; het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij varkens. Slachtgegevens laten zien dat zeventien procent van de varkens te maken krijgt met borstvliesontsteking. En zo’n vijf procent met longontsteking.

Bij 74 procent van de varkensbedrijven sloeg de ammoniakconcentratie in de stallucht veel te hoog uit. Ook had bijna veertig procent van de bedrijven ten minste één hok met zowel een te hoge ammoniakwaarde als zichtbare afwijkingen bij de dieren, zoals rode ogen. Samen duiden ze op een slecht stalklimaat. Ondanks deze alarmbellen, deelde de NVWA volgens Wakker Dier slechts één officiële waarschuwing uit.

De NVWA spreekt van een ‘vermoeden van slecht stalklimaat’ wanneer in meerdere hokken iets niet in orde blijkt. Wakker Dier wil dat deze richtlijn wordt aangepast. Vorige week waarschuwde ze in een brandbrief aan minister Schouten (Landbouw) dat als de NVWA zo doorgaat, er miljoenen varkens in ongezonde lucht blijven leven. “Het kan niet zo zijn dat de NVWA een groep varkens in een schadelijk klimaat laat zitten, omdat de buurvarkens wél in een acceptabel klimaat leven,” aldus Wakker Dier.

Bron Wakker Dier.

 

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk