Toen ik tien jaar geleden begon met schrijven voor deze rubriek was mijn jongste tien jaar. Ze was geen gemakkelijke eter. Ze trof het slecht met een moeder die vond dat gezond eten moet bestaan uit volkoren granen, peulvruchten, en heel veel groenten. “Mamma, waarom eten wij nooit eens normáál!” verzuchtte ze soms. Bij haar vriendinnetjes kreeg ze frietjes met knakworstjes, hamburgers of kipnuggets, thuis moest ze het doen met zilvervliesrijst en groentencurry’s. We probeerden zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden, maar dat was niet altijd gemakkelijk. Zeker toen ze ook nog eens ging puberen.
Als ik terugdenk aan die tijd ben ik heel blij en trots hoe de situatie zich in de afgelopen tien jaar ontwikkeld heeft. Ze is zeker geen veganist, of ook maar vegetariër, maar sinds ze zelf, inmiddels 20, boodschappen doet en kookt, merk ik hoezeer ze veranderd is. Als tienjarige hield ze van de geijkte gerechten met een P: patat, pizza, pasta en pannenkoeken. En waren de groenten die ze lekker vond op de vingers van één hand te tellen. Tegenwoordig scharrelt ze op de sociale media allerlei veganistische, of veganistisch te maken recepten op, en kookt ze voor ons. Of voor zichzelf, als ze alleen thuis is. Gelukkig zijn er veel gezonde, vleesloze gerechten te vinden in de sociale media waar jonge meiden rondhangen. Zo ook dit gerecht. Ik vond de smaakcombinatie erg geslaagd: het zoete van de bieten gecombineerd met het zuurtje van de citroen, en het bittertje van de walnoten. Dit recept gaan we vaker maken.
Risotto met geroosterde bietjes, (vegan) feta en walnoten
Ingrediënten (4 personen)
- Ruim 1 kilo rode bieten
- Olijfolie
- Zout en peper
- 2 rode uien, gesnipperd
- 2 knoflook teentjes, fijngesneden of uit de pers
- 1 liter groentebouillon (van blokjes)
- het sap en rasp van 1 citroen (of net iets meer)
- Flinke handvol verse basilicum
- 250 gr risottorijst
- 100 gr vegan feta in blokjes
- Handjevol walnoten, grofgehakt
Bereiding
Schrob de bieten goed schoon onder de kraan, en snij de lelijke stukken weg. Schillen mag, maar hoeft niet bij verse jonge bietjes. Verwarm de oven voor. Snijd in stukjes (partjes of blokjes), meng met scheutje olijfollie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat. Rooster in de oven ca. 30-35 minuten op 200 graden. Controleer of de bietjes gaar zijn, rooster eventueel nog iets langer.
Pureer de helft van de geroosterde bieten in een blender, keukenmachine of met de staafmixer, samen met de bouillon, de meeste basilicum, citroensap en rasp. Draai tot een egaal soepje, hiermee ga je de risotto bereiden. Proef. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra citroensap toe, en indien nodig nog wat peper en zout.
Doe wat olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook aan. Voeg dan de risottorijst toe en bak in enkele minuten al roerend glazig. Voeg vervolgens elke keer een beetje van de ‘bietensoep’ toe. Blijf goed roeren tot het vocht is opgenomen. Voeg en nieuwe scheut toe zodra het vocht is opgenomen. Pas op voor aanbranden. Als de risotto helemaal zacht is en al het vocht heeft opgenomen, serveren met de vegan feta, de rest van de geroosterde biet, walnoten, en het restje basilicum.
Mijn dochter had voor mij een bakje vegan feta klaargezet, en voor de andere huisgenoten echte feta. Vegan feta vind ik best te eten, zeker door een warm gerecht geroerd deed het me een beetje denken aan geitenkaas. Soms zijn gemengde voorkeuren aan één eettafel eenvoudig te verenigen, zoals bij dit gerecht.