Vrijdagmiddag vond in het Vredespaleis in Den Haag een interreligieuze wake voor Jemen plaats. De wake is een initiatief van vijfendertig religieuze en levensbeschouwelijke leiders in Nederland. Gastspreker Jan Terlouw deed een oproep tot ‘broederschap aan de politiek en de samenleving in het besef dat vrede mensenwerk is, in tegenstelling tot geluk en gezondheid’. Terlouw riep daarnaast op ‘nu de focus te richten op mondiale morele groei nu technologische en economische groei mondiaal al heeft plaatsgevonden.

De prominente Jemenitische mensenrechtenactiviste, mevrouw Radhya Almutawakel, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie ‘Mhatana’ die onlangs de VN-Veiligheidsraad toespraak, benadrukte dat deze oorlog “a men made disaster” is, (…) “where over 20 million people are in dire need due to a famine, the whole population pays the bill where all those who carry weapons are losers and responsible.”

DEN HAAG – Voor de ingang van het Vredespaleis wordt een wake voor Jemen gehouden. In het land voltrekt zich een humanitaire ramp als gevolg van een conflict tussen Houthi-opstandelingen en een internationale coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië. De bijeenkomst wordt gesteund door de Gemeente Den Haag, PBLCO, Rode Kruis Nederland en CARE Nederland. Spreker o.a. Jan Terlouw. foto: ARIE KIEVIT

Rabbijn Awraham Soetendorp sprak namens de religieuze leiders en riep op om de stilte te doorbreken om vrede te bewerkstelligen: “Vandaag kanaliseren we ons van gevoel van onmacht; juist nu er hoop is op een staakt-het-vuren moeten Europese leiders en burgers gezamenlijk zich inzetten voor de Jemenitische burgers. Wij zijn de morele toezichthouders van de toezichthouders. We zien dat de Nederlandse regering het goed doet, maar andere westerse landen die wapenhandel toestaan naar de strijdende partijen moeten we aanspreken. (…) Al lang heb ik een droom. Wat er nu nodig is, is niet alleen een VN-veiligheidsraad. Wat we nodig hebben is een gewetensraad. Een raad van mensen als u en ik, de slapelozen, die wakker willen blijven.”

Na de bijeenkomst vond de wake plaats bij de Wereldvredesvlam van het Vredespaleis. Ad van der Helm, voorzitter van de Haagse Gemeenschap van Kerken, sprak daar voorafgaand aan twee minuten stilte. Aankomende week zal de coalitie van 35 religieuze en levensbeschouwelijke leiders een oproep doen aan andere religieuze en levensbeschouwelijke leiders in landen als: Frankrijk, Spanje en Engeland. In die oproep zullen zij hen vragen om met hun regering en parlement in gesprek te gaan over het staken van wapenleveranties aan de strijdende partijen.

 

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Wake voor Jemen in Vredespaleis

 1. Olivia Biswane schreef:

  TOGETHERNESS

  I offer you Peace.
  I offer you Love.
  I offer you Friendship.
  I see your Beauty.
  I hear your need.
  I feel your feelings.
  My wisdom flows from the Highest Source.
  I salute that Source in you.
  Let us work together for unity in love and compassion!

  Geschreven door Olivia Biswane, spiritueel leider vanuit Arowakse Inheemse traditie

  Dankbaar dat ik vandaag met u Samen mocht staan voor Jemen.
  En voor allen die het recht ontnomen worden en werden.
  Laat ons Innerlijk LICHT groter en weids worden.

  • Kay schreef:

   Vrede is subjectief, is een dieper en ruimer aspect van bewustzijn. Er is een veschil in bewustzijnskwaliteit tussen rust,kalmte,vrede en stilte. Sociale en religieuze akties voor vrede en rechtvaardigheid verzanden vaak in loze goede bedoelingen omdat ze niet gesteund worden door een reële innerlijke(innerlijke) binnenkant.

 2. Kay schreef:

  Vrede behoort tot de vroegste gedachten van de mensheid, maar het lijkt erop dat dit verlangen het laaste zal zijn dat gerealiseerd gaat worden. Op het ogenblik zien sommige commentatoren en deskundigen een situatie in de wereld die vergelijkbaar is met wat vooraf ging aan de tweede wereldoorlog. En dat geeft ook zin aan de wake van de interreligieuze bijeenkomst en oproep voor vrede in Jemen. Door vrede zo beperkt te zien en als een maatschappelijke overeenkomst of aktie zal vrede niet bereikbaar worden. Maar iets doen is beter dan niets.

Menu