Op 28 december zullen leiders van alle levensbeschouwelijke en religieuze groeperingen in Nederland een bijeenkomst en wake houden in het Vredespaleis in Den Haag. Daarmee willen ze aandacht op de onmenselijke situatie in Jemen blijven vestigen. Namens de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) neemt het bestuurslid Carolien van Balt (van Leven in Aandacht)  met een aantal mensen deelnemen aan deze wake.

Op 13 december spraken leiders van alle levensbeschouwelijke en religieuze groeperingen in Nederland met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken over de schrijnende situatie in Jemen. Dit gesprek vond plaats naar aanleiding van een brief van de religieuze en levensbeschouwelijke leiders over Jemen aan het kabinet. Om een morele grens te stellen en de mogelijke dehumanisering tegen te gaan, organiseren deze leiders samen op 28 december om 15.00 uur een bijeenkomst en wake in het Vredespaleis. Daarmee beantwoorden zij de vraag van minister Kaag aan hen om Jemen juist in deze dagen op de agenda te houden.

In de brief aan het kabinet riepen de religieuze leiders op tot een wapenembargo, het tegengaan van het inzetten van honger als oorlogswapen en tot het toelaten van humanitaire hulp. Eerder deze maand werd de brief als petitie onder meer aan de Kamerleden Van Helvert (CDA), Voordewind (CU) en van Rooijen (50+) aangeboden. Enkele dagen daarna besprak de Tweede Kamer de begroting Buitenlandse Zaken met minister Blok. Daar riep een meerderheid van de Kamer, mede in navolging van de brief, het kabinet op tot actie. De Nederlandse inzet voor Jemen is uitzonderlijk. Landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn niet bereid om de humanitaire situatie voorrang te geven boven wapenexport. De religieuze leiders zullen daarom de nationale religieuze leiders in de betreffende landen verzoeken om daarover met hun regering in gesprek te gaan.

Wake en programma

Rabbijn Soetendorp, initiatiefnemer van de brief en de wake: ‘de wake zal plaatsvinden tussen het middaggebed van de moslims en de sabbat, tussen kerst en oud nieuw en in de stad van recht en vrede. Juist rond die dagen waarin wij met familie, warmte, veiligheid en geborgenheid ervaren’. Bij de wake zal onder andere mw. Radhya Almutawakel, voorzitter van de Jemenitische mensenrechtenorganisatie Mwatana Organization of Human Rights, spreken. Zij briefde eerder de VN-veiligheidsraad over de situatie in Jemen. Jemen-landendirecteur Johan Mooij (CARE) en minister Kaag zullen spreken via een videoboodschap.

De wake op 28 december is een initiatief van vijfendertig religieuze en levensbeschouwelijke organisaties en zal plaatsvinden in het Vredespaleis. De bijeenkomst wordt gesteund door de Gemeente Den Haag, adviesbureau PBLCO, Rode Kruis Nederland en CARE Nederland.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk