Wakker Dier roept Carola Schouten – minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid – op onverdoofde slacht van vis te verbieden. Drie jaar geleden trok Wakker Dier al aan de bel over hetzelfde onderwerp. Momenteel is deze wetgeving er nog steeds niet, terwijl de wetenschap het erover eens is dat vissen pijn ervaren. “Onverdoofd slachten van vissen is wreed en moet per direct verboden worden,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier vraagt minister Schouten in een brandbrief om verdoving bij de slacht van kweekvis en wilde vis verplicht te stellen. Dit moet in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Hilhorst: “De overheid verschuilt zich al jaren achter het gebrek aan kennis en onderzoek naar verdovingsmethoden. Maar hierover is voor veel soorten al meer dan genoeg bekend.”

Het is mogelijk om vissen te beschermen via de wet. Dit is met kweekpaling uiteindelijk gebeurd; sinds 2017 moeten deze dieren verdoofd worden voor de slacht. Voor andere Nederlandse kweekvissen zoals meerval, tilapia en tarbot geldt dit niet. Ook alle miljarden wilde vissen die de Nederlandse vloot ieder jaar vangt, mogen onverdoofd geslacht worden.

Levend uitgezogen

De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Bron Wakker Dier.

Categorieën: Dierenwelzijn, Voedsel, Misbruik
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk