De dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) presenteert een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen. Het toont volgens de organisatie de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland.

Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ‘Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo’n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen.’ De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn volgens de organisatie standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht.

Foto: Dorades in bak met ijswater op Griekse viskwekerij sterven langzaam. Foto CIWF.

CIWF publiceert bij de beelden een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen. De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er volgens CIWF geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Uit een recent opinieonderzoek uitgevoerd in negen Europese landen bleek dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (69%) vindt dat vissenwelzijn beter beschermd moet worden.2 Bijna driekwart (72%) vindt dat ze dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Ook de Raad voor Dierenaangelegenheden concludeerde eerder dit jaar in een rapport dat de overheid meer aandacht moet hebben voor vissenwelzijn.

CIWF filmde zeebaarzen en dorades in kwekerijen in Griekenland en forellen in Frankrijk. De dieren leven in overvolle kooien in zee of in betonnen tanks waar ze hun natuurlijke gedrag amper kunnen uiten. De waterkwaliteit is slecht en er is veel ziekte en sterfte. Dode vissen drijven tussen hun soortgenoten. Zieke dieren worden aan hun lot overgelaten. Zeebaarzen en dorades sterven langzaam door verstikking of bevriezing in bakken ijswater. Vele zijn nog levend wanneer ze in ijs in piepschuim bakken naar retailers worden vervoerd. Forellen worden opengesneden; vele spartelen tussen dode soortgenoten in bakken met water en bloed. Bekijk hier de beelden.

Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk