Meester Linji zei:

Afvallers, willen jullie de leer doorgronden? Laat je dan niets wijsmaken. Opengeslagen past er geen letter in, dichtgeslagen omvat hij het hele universum. Een oude wijze zei het al: ‘Benoemen is de boot missen.’ Zo miste hij de boot.

Op mij kun je rekenen, ik neem niemand bij de neus. Maar wie ergens aan vasthoudt, neemt zichzelf bij de neus. Wie zich bij wijze van houvast nergens aan vasthoudt, neemt zichzelf nog steeds bij de neus.

Dit is geen raadsel om diep over na te denken. De leer is geen kwestie van begrijpen of niet begrijpen. Verlies je niet in speculatie. Neem geen houding aan.

Weten is een wassen neus en niet-weten is een ongewassen neus. Gewoon je neus achterna lopen, is dat nou zo moeilijk? Ja, ik zeg maar gewoon waar het op staat. Zie maar wat je ermee doet.

Afvaller, je moet het zelf zien – maar wat? Je moet het zelf doorzien. Het wat? Ik kan praten tot je een ons weegt, maar dat is nog altijd een ons teveel. Minder kan ik niet voor je doen.

Nou jij weer.


Dit was de laatste preek van Meester Linji. Volgende week beginnen we met de koans van de Linji Lu, opnieuw zestig stuks. Die zijn moeilijk, zeggen ze, ondoorgrondelijk. Daarom worden er in zendo’s wereldwijd eindeloze teisho’s* aan gewijd, wat het alleen maar erger maakt. Ja, wat dacht je dan!

Ik geef maar één hint – zestig keer:

Zengeest, weetnietgeest.

* Teisho: Japans voor talkshow.

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk