Meester Linji zei:

Overal waar ik verschijn, staan monniken zich op de borst te slaan: ‘Zoek niet langer, ik ben een man van Chan! Ik weet de Weg, ik heb een Plan!’ Reppend en beppend maken ze de een wat wijs, de ander wat afhandig.

Woordenkramers, de weg bedient zich niet van argumenten, twistgesprekken en spitsvondigheden om mensen aalmoezen af te troggelen of doctrines op te dringen. De weg bedient zich nergens van en verleidt nergens toe. Hij leidt nergens heen, maar overal vandaan. Weg van je doel en weg van chan.

De transmissie van de boeddha’s en de patriarchen is leeg. De twaalf afdelingen van het onderricht, de drie voertuigen, de vijf naturen, de leer van de volledige en plotselinge verlichting – het is louter grootspraak van kleinkunstenaars. De uitdaging waar jullie voor staan is niet om het allemaal te begrijpen, maar om het allemaal te doorzien. Ook dit verhaal.

Overal cremeert men de doden, maar jullie hoofd zit vol lijken. Daardoor kun je geen kant meer op. Aaseters! Laat de maden hun edele werk doen en voor je het weet heb je een zee van ruimte.

Haal je niets in je hoofd en je zult nooit meer vastzitten. Meer valt er niet te doen. Gebruik je geest zoals hij bedoeld is en alles gaat vanzelf.

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk