Meester Linji zei:

Meelopers, de afgelopen jaren zijn leerlingen uit alle hoeken van het rijk mij komen opzoeken. Het spijt me te moeten zeggen dat geen van hen ook maar enigszins onafhankelijk was. In dat geval ben ik meedogenloos. Draag je het in je handen, ik sla het eruit. Komt het uit je mond, ik sla hem dicht. Voor praatjesmakers en toneelspelers ken ik geen pardon.

Helaas heb ik nog altijd niemand gezien die op eigen benen kon staan. De een na de ander loopt nietsvermoedend in de valkuilen van de oude meesteroplichters. Zie er dan nog maar eens uit te komen.

Wat mij betreft, ik heb geen wijsheid te vergeven, geen leer om door te geven. Knopen haal ik niet uit, ik hak ze meteen door.

Meelopers, ik daag jullie uit. Verbreek alle banden. Wees nergens van afhankelijk. Is dat nou zo moeilijk?

Niet te geloven zeg, in al die jaren heb ik niet één onafhankelijke geest gezien. Niet één! Alleen maar angsthazen die zich begraven in grotten en gaten. Schrikdiertjes die het al uitschreeuwen als je maar naar ze kijkt. Warhoofden die met hun loze gewauwel de wereld willen bezweren. Snoeshanen die eindeloos in cirkeltjes draaien en zich na iedere rondgang op de borst slaan vanwege hun voortgang.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk