Het boeddhisme en de vernietiging met drones.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Toch nog onverwacht…
Pas geleden kreeg ik van mijn moeder een mooi setje gouden pennen cadeau. Een vulpen en een balpen – samen in een zwartleren etuitje – die nog van mijn opa waren geweest. Bijna stiekem schoof ze ze me toe, net zoals zij ze zelf ook bijna stiekem van mijn opa gekregen zal hebben. “Hier meisje, neem jij die maar mee…” Stiekem, niet omdat niemand het mocht weten, maar wel omdat het onderdeel was van die laatste grote opruiming die je aan het eind van je leven houdt. Als voorbereiding op het naderende afscheid. En dat gaat natuurlijk niemand wat aan.
Moeten boeddhisten sociaal activisten zijn? (Deel 2)
Waarom verwerpt de Boeddha sociaal activisme? Wat zijn zijn redenen om het monastieke leven als de beste levenswijze te promoten? Kunnen we zijn opvattingen, zoals ik die heb gepresenteerd, bekritiseren als intolerant en dogmatisch? Het onderzoeken van deze vragen zal ons een beter beeld geven van het morele ethos van de leer van de Boeddha.
De ziel en de chip – deel 2 – AI en intimiteit
Net als bij stemhulpen zie je ook in de wereld van online dating dezelfde logica terug: je geeft aan wat je zoekt – lengte, interesses, politieke voorkeur – en het systeem toont een selectie. Efficiënt, overzichtelijk, zelfs verslavend. Maar net als bij verkiezingen sluipt er iets subtiels in: de aanname dat jij een profiel bent. Een optelsom van voorkeuren.
Terwijl echte verbinding juist ontstaat in het onverwachte, het kwetsbare, het ongemakkelijke. Zelfs als we eerlijk invullen wat we zoeken, blijft een diepere laag onzichtbaar: waarom we verlangen wat we verlangen.
Menno – bescherming bevolking
“Stel,” begint de instructeur met krachtige stem, “stel dat de Rus een atoombom op Soesterberg gooit. Wat moet je dan als BB’er doen?”
“Bidden.” roept iemand. “Nee,” reageert de instructeur onverstoord, “dan spoed je je naar hotel Figi. Dáár is een schuilkelder en dáár ligt alles wat je als BB’er nodig hebt”.
Joodse groeperingen: verdere compensatie Zwitserse bankrekeningen met nazi-banden
In 2020 beschuldigde het Simon Wiesenthal Center, een joodse mensenrechtenorganisatie, Credit Suisse ervan geen rekeningen openbaar te hebben gemaakt die verband hielden met nazi-klanten. In reactie daarop gaf de bank opdracht tot een intern onderzoek. Nadat UBS in 2023 Credit Suisse had overgenomen, stelde het de onafhankelijke ombudsman Neil Barofsky, een voormalig Amerikaans openbaar aanklager, opnieuw aan om een uitgebreider onderzoek te leiden. Het eindrapport zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond.
Boeddha? Wie is dat? Het onderzoek (6)
Nick van Houdt: “Als kind dacht ik dat Boeddha een soort God was.”
Mystiek is het mysterie worden
Wees een raadsel voor jezelf.
Taigu – Van Batchelor tot Brazier
Ik begon ooit bij Stephen Batchelor en zijn Buddhism without Beliefs en vind nu een voorlopig einde bij het geweldige boek Buddhism is a Religion (2014) waarin psycholoog en boeddhistisch leraar David Brazier alles uitlegt wat boeddhisme nu precies wel en niet is. Het geloof hoort erbij, evenals de wedergeboorte en het voorwaardelijk ontstaan, dat is de visie die Brazier met verve uitdraagt.
Guy – dhammazaadjes – Vluchtig…
Wat je ook waarneemt via de zintuigen of het denken, er is niets dat blijft duren. Wat je ook ervaart, het is gewoon iets dat ontstaat en weer vergaat. Een gedachte… een gewaarwording… Alles vluchtig. Efemeer.
Renske – haiku 15 – onverstoorbaar
…
Ardan – ‘Ik vind het soms maar raar dat we mediteren terwijl de wereld crepeert…’
‘Velen schuilen binnen het boeddhisme tegen de boze buitenwereld in plaats van de bevrijding de wereld in te brengen.’
Gaza – Trump geeft Netanyahu groen licht om ‘de klus te klaren’
Slechts enkele weken nadat hij zich optimistisch had getoond over een staakt-het-vuren in Gaza, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een ommezwaai gemaakt. Hij heeft zijn onderhandelaars teruggetrokken uit de gesprekken en zijn steun uitgesproken voor een intensivering van de militaire campagne van Israël, ondanks de groeiende internationale bezorgdheid over hongersnood en lijden in de Palestijnse enclave.
IN-DEPENDANCE presenteert ‘Restricted Images’ van de Britse kunstenaar Patrick Waterhouse
In 1899 schreven Francis J. Gillen en W. Baldwin Spencer het spraakmakende boek The Native Tribes of Central Australia, een sensatie in Europa, over Aboriginal-stammen die in de buurt van Alice Springs woonden. De Aboriginals waren op dat moment nog niet bekend met het medium fotografie en de culturele impact van hun werk op deze gemeenschap werd door de auteurs dan ook onderschat, bijvoorbeeld wat betreft de gevoeligheid rondom het portretteren van heilige locaties en overleden personen.
Boeddha? Wie is dat? Het onderzoek (5)
Claudia Christiaens: “Als ik ergens voor zou mogen kiezen, zou dat het boeddhisme zijn.”
Laat je niet aan de haak slaan, visser
Hengelen in een pot met pieren.
Sodis – de virtuele denkster 538
Tears
Gaza – Activisten XR Justice now! bekladden promotiemateriaal Booking.com in Amsterdam
Booking.com ontkent haar verantwoordelijkheid om niet te profiteren van of bij te dragen aan mensenrechtenschendingen en plaatst de verantwoordelijkheid in de schoenen van de consument, die volgens het bedrijf zelf kan bepalen of ze gebruik maken van de aanbiedingen van Booking.com of niet.
B’eter- Variëren met wortel
Wortelen zijn een verantwoorde, betaalbare (zelfs de biologische) groente die in alle seizoenen gegeten kan worden, en het zowel goed doet in verwarmende winterse soepen en stoofpotten als rauw in frisse zomerse salades of als gezonde snack tussendoor. Vandaag drie gerechten met wortel in de hoofdrol. Wortel op zichzelf heeft een wat zoetige smaak die kan gaan vervelen, maar je kunt met wortel eindeloos variëren en naar smaak zuurs, zouts en/of pittigs toevoegen voor een soms verrassende smaakcombinatie.
Amerikaanse boeddhisten – ‘Trump grijp in in de crisis in Gaza’
De boeddhistische gemeenschap in de VS heeft zich aangesloten bij andere religieuze en maatschappelijke groeperingen en roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld en tot hernieuwde toezeggingen voor vrede en humanitaire hulp. Hoewel de visies op het conflict uiteenlopen, benadrukken veel boeddhistische leiders mededogen voor alle wezens en de dringende noodzaak om het lijden op vreedzame wijze te beëindigen.
Pax Week of Peace 2025 in Den Haag
De dagconferentie verwijst naar de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899. De eeuwherdenking werd gevierd met The Hague Appeal for Peace in 1999. Dit was een van de grootste vredesmanifestaties die Den Haag heeft getekend. Recent kwam de Stad van Vrede en Recht ook in beweging met een overweldigend burgerinitiatief dat een Rode Lijn wil trekken. Dit bracht 150.000 mensen op de been. Maar er is nog weinig zicht op realistische toekomstwegen naar vrede.
Boeddha? Wie is dat? Het onderzoek (4)
Rob Velthuizen: “Boeddhisme en politiek gaan niet samen.”
Wee die mijn discipel wordt
Over de taak van de leraar en de leerling.
Het jaar 2025 – dag 206 – paardval
Ik heb geen paard om mijn geheugen te verminderen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.