Recentelijk is er over de Nederlandse boeddhistische monnik bhante Olande Ananda een boek uitgekomen met de titel Monks and Monkeys, beproevingen van een vliegende Hollander gedurende meer dan 40 jaar in Sri Lanka. Het boek schetst het ontstaan van de innige band van bhante Ananda en Sri Lanka. Het boek is online gratis te lezen en te laden.

Bhante Olande Ananda werd drie jaar na de Tweede Wereldoorlog geboren met de familienaam Hammelburg. Zijn vader was een importeur van zilver en kristal luxe artikelen. Bhante voelde zich betrokken bij de derde wereldproblematiek en rondde bij o.a. Wim Duisenberg een studie economie en economische sociologie af, met als specialisatie de welvaart problematiek van ontwikkelingslanden.

Hij zocht het eerst in de politiek. Maar met de verkiezing van de reactionaire rakker Nixon tot Amerikaans president raakte hij daarin gedesillusioneerd. Terwijl Amsterdam volop in de flower power tijd was verliet hij op zijn 24ste Nederland en bezocht Ashrams in India. De land verbinding met India werd nog volop gebruikt. Op zijn tweede trip was het zijn bedoeling om hindoepriester te worden. Onverwacht moest hij een visum run doen naar Nepal. Tijdens die tocht stelde een Ceylonese monnik Ananda voor om eens te komen kijken in Sri Lanka. Daar aangekomen werd hem door de abt gezegd dat Ananda, zolang de abt ademde, hij zich welkom mocht weten in de vihara. Ananda verbleef o.a. in een grot hut. Na die meditatie overwoog hij dat de Indische manier, met yoga en meditatie ooit tot de vereniging met God zou leiden. Dat was anders in de Vipassana meditatie, waarin droefenis en ongemak hier en nu achtergelaten kunnen worden.

In de veertig jaar als monnik maakte hij zich het Sinhalees tot in de finesses eigen. In het Sinhalees is er een woordenschat die specifiek voor en door monniken gebruikt wordt. Waar een normaal mens de vloer aanveegt, gebruikt een monnik daar een specifiek werkwoord voor dat ‘met aandacht aanvegen’ betekent. Het boek Monks en Monkeys (acolieten en apen) staat, geïllustreerd en wel, online. De levensschets leest lekker weg en is hier in te zien.

Medeauteur van het boek is D.C. Ranatunga en de uitgeverij is de pagode waar Ananda woont. Er is geen ISBN-nummer. In Azië worden boeddhistische boeken meestal rechtenvrij (nog voor creative commons) uitgegeven. Er wordt ook geen geld voor gevraagd. De kosten worden door devotees gesponsord.

Deze zomer kunnen belangstellenden kennismaken met de dynamische persoonlijkheid Olande Ananda in de Vietnamese Van Hanh Pagode in Almere. Op zaterdag 1 juni 2019 vindt daar een ontspannen dhamma-en meditatieve dag plaats.

Arjan Schrier was zelf korte tijd monnik in het theravada boeddhisme. In het Boeddhistisch Dagblad publiceerde hij vorig jaar over zijn ervaringen met zijn reizen en kennismakingen met monniken en de bevolking in verre boeddhistische bestemmingen, onder andere Thailand. Tien jaar geleden bezocht hij bhante Nyanatusita en sprak met hem over bhante Ananda’s uitstekende kennis van het Sinhala en de specifieke woordenschat in het Sinhala voor activiteiten van monniken. Bhante Nyanatusita komt uit Santpoort en al ruim 20 jaar monnik en opvolger van Bhikkhu Bodhi als chief editor van the Buddhist Publication Society in Kandy, Sri Lanka. Verder bezocht Arjan bhante Ananda’s Pagoda meditation centre in Sri Lanka en bracht daar vier nachten door op bhante Ananda’s uitnodiging.

 

Categorieën: Nieuws, Boekbespreking, Boeddhisme, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Boeken – the flying Dutch monk Olande Ananda

  1. Paul de Jager schreef:

    Ik dacht: eens even kijken. Maar internet meldt dat de publicatie ‘removed’ is….