Onder strenge veiligheidsmaatregelen is in Sri Lanka zaterdag vesak gevierd. De vieringen waren sober van aard nadat de regering had opgeroepen om grote manifestaties niet door te laten gaan en de termijn van de vieringen in te korten. Vesak, een festival dat de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha herdenkt, wordt normaal gevierd op een volle maandag in mei, met festiviteiten die minstens een week duren.

De versobering vond plaats na de dodelijke aanvallen op Paaszondag waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen en door moslim extremisten zijn opgeëist. De typische kleurrijke lantaarns en fel verlichte onderkomens met beschrijvingen van het leven van de Boeddha ontbraken grotendeels, net als de traditie om voedsel te geven aan monniken en voorbijgangers. In sommige boeddhistische tempels werden bezoekers gefouilleerd door het personeel en voorzien van een sticker dat ze veilig waren bevonden.

Het festival komt een week na de aanvallen op huizen van moslims, moskeeën en winkels in het noordwesten van Sri Lanka, waarbij één persoon werd gedood. De autoriteiten zeggen dat de relschoppers boeddhistische extremisten zijn.

In de Gunawardhanaramaya tempel in Colombo, kwamen Tamil hindoes, katholieken en boeddhisten bijeen om de moslims een iftar avondmaaltijd aan te bieden in de voor moslims ramadan, de vastenperiode. Sommige moslims hielpen de boeddhistische tempels te versieren met vlaggen en Vesak-lantaarns.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk