President Maithripala Sirisena van Sri Lanka heeft gratie verleend aan de haatzaaiende boeddhistische monnik en leider van de reactionaire groepering Bodu Bala Sena (BBS), Gnanasara Thero, zo melden overheidsbronnen. Zijn vrijlating heeft onder onder andere de moslimgemeenschap tot grote bezorgdheid geleid en wordt gezien als een klap in het gezicht van de rechterlijke macht.

De boeddhistische leider zat een gevangenisstraf uit na een veroordeling vorig jaar zomer wegens minachting van het Sri Lankaanse gerechtshof. Hij bestormde in januari 2016 de rechtszaal en bedreigde openlijk Sandya Eknaligoda toen een rechtbank een zaak hoorde van haar verdwenen echtgenoot, de dissidente cartoonist Prageeth Eknaligoda, die bijna tien jaar geleden werd vermist. Thero staat bekend om zijn haatpreken tegen moslims en is in het verleden ook beschuldigd van het aanzetten tot anti-moslim geweld in Sri Lanka. Gnanasara zal waarschijnlijk vandaag al vrijkomen.

Het gratiebesluit komt op een tijdstip waarop de moslims in Sri Lanka een reactie na de 21 April aanslagen vrezen waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen. De aanslagen zijn opgeëist door twee lokale radicale islamitische organisaties. De angst van de moslimgemeenschap dat er geweld tegen hen zal worden gebruikt werd bewaarheid toen een menigte op 12 en 13 mei tientallen moskeeën, woningen en winkels van moslims aanviel. De lokale bevolking beschuldigde de politie van passiviteit, zelfs toen de menigte doorging met de aanvallen door lieden die een avondklok van de politie overtraden. Onder de gearresteerden die later werden gearresteerd, bevonden zich personen die banden hadden met de harde kern van de Sinhala-boeddhistische groepen, die berucht waren om het leiden van soortgelijke, gerichte aanvallen op moslims.

Bron BNN.

Categorieën: Rechtspraak, Politiek, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Sri Lanka – gratie voor boeddhistische haatzaaiende leider

  1. Robert Egeter-van Kuyk schreef:

    Het is schokkend dat de president zo overduidelijk partij kiest waar hij neutraal had moeten blijven. Wat de thero betreft, zijn optreden is een disgrace voor de sangha. Hij is kwaadaardig.

  2. Ujukarin schreef:

    Helemaal mee eens. Zijn BBS beweging is een belangrijke factor geweest in het opbouwen van de sfeer waarin dan weer sommige Moslims radicaliseerden tot terroristen, en mede betrokken bij de anti-Moslim rellen eerder deze maand. En het klimaat waarin Sri Lanka nu zegt iets van 1000-2000 lokaal vervolgde moslims (Myanmar en nota bene Pakistan) die naar Lanka gevlucht waren niet meer te kunnen beschermen en de UN gevraagd heeft ze te herplaatsen.

    Anderzijds is dit een los facet van een totaalplaatje. Als het vrijlaten van deze promimente ‘Buddhanazi’ nu weer gebruikt zou worden als wisselgeld om diens achterban tevreden te laten zijn met strenge vervolging van alle geweldsplegers de laatste maand, eerst de moslim-bomterroristen van Pasen maar in de weken erna honderden ‘Boeddhisten’ die moslim-eigendommen aanvielen met miljoenen schade en zeker 1-2 doden? Het is tragisch dat strenge vervolging van een ieder die strafbare dingen doet niet vanzelfsprekend is, maar Lanka is hierin niet uniek…

    With folded palms,