Sri Lankaanse boeddhisten in het overwegend boeddhistische Sri Lanka bereiden zich ondanks de ingestelde lockdown vanwege de corona uitbraak voor om op 7 en 8 mei Vesak te vieren- waarin de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha herdacht wordt. Dit jaar geen openbare bijeenkomsten maar een viering thuis nadat de avondklok in risicovolle gebieden is verlengd tot 11 mei.

Veel winkels die zogenoemde Vesak attributen, zoals lantaarns, verkopen zijn gesloten. Maar veel boeddhisten steken zelf de handen uit de mouwen om Vesakversieringen te creëren voor het festival dat in mei met de volle maan samenvalt. Boeddhistische monniken is aangespoord om ongeoorloofde activiteiten buitenshuis op 7 mei te vermijden en om geen openbare bijeenkomsten te houden. Monniken in de Pannala tempel hebben de gelovigen gevraagd om lantaarns te maken in hun huizen en om het gebruik van polyethyleen materialen te vermijden.

De boeddhistische monniken en het ministerie van Boeddhistische Zaken hebben de Nationale Vesakweek van 4 tot 8 mei uitgeroepen en de toegewijden geïnstrueerd om van thuis uit aan programma’s deel te nemen. Het Ministerie van Gezondheid heeft instructies gegeven aan alle boeddhistische monniken over hoe ze het festival van dit jaar moeten in moeten gaan om de verspreiding van het coronavirus in Sri Lanka tegen te gaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geluidssystemen.

De Vesakviering betekent dat men probeert geluk te brengen aan ouderen, de gehandicapten en  zieken. Toegewijden en anderen wordt ook aanbevolen om vegetarisch voedsel te eten. Alle slijterijen, slachthuizen en vleeskramen zullen gedurende deze  twee dagen op bevel van de overheid gesloten zijn.

Vorig jaar werd Vesak ook al laagdrempelig gevierd na de terreuraanslagen op Paaszondag. Op 21 april 2019 richtten negen zelfmoordterroristen die aangesloten waren bij de lokale Islamitische extremistische groep National Thowheed Jamath zich op drie kerken en drie luxehotels, waarbij ten minste 279 mensen, onder wie 37 buitenlanders, werden gedood en ten minste 500 mensen gewond raakten.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Gezondheid, Boeddhisme, Theravada, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk