Bijna 3000 gevangenen zijn vrijgelaten uit overbevolkte gevangenissen in het overwegend boeddhistische Sri Lanka, waarmee de autoriteiten de verspreiding van het nieuwe coronavirus in willen dammen. Tot nu toe zijn in Sri Lanka vijf mensen gestorven als gevolg van het virus en het totale aantal bevestigde gevallen is gestegen tot 166.

Sinds 17 maart zijn 2.961 gevangenen op borgtocht vrijgelaten. De gevangenissen van Sri Lanka zijn overvol, op dit moment zijn er meer dan 26.000 gevangenen, terwijl de normale capaciteit in detentiecentra niet meer dan 10.000 bedraagt.

Gevangenen protesteerden nadat de regering bezoekers verbood om de gevangenen te bezoeken om de verspreiding van het virus in de gevangenissen te voorkomen. Bezoekers brengen vaak zelf gekookt voedsel mee als ze op bezoek komen. En de gedetineerden zijn daar van afhankelijk.

Birma

De autoriteiten in het boeddhistische Birma (Myanmar) zouden onmiddellijk moeten overgaan tot het beperken van de verspreiding van het COVID-19-virus door de bevolking van de overbevolkte en onhygiënische gevangenissen van het land te verminderen, stelt Human Rights Watch (HRW). Birma  bevestigde zijn eerste COVID-19-gerelateerde dode op 31 maart 2020.

Het gevangenissysteem van Birma, dat bestaat uit 46 gevangenissen en 50 werkkampen in het hele land, telt naar schatting 92.000 gevangenen, maar heeft een officiële capaciteit van slechts 66.000. Ongeveer 15 procent van de gevangenispopulatie bestaat uit gedetineerden die op een proces wachten. De slechte infrastructuur van de gezondheidszorg in Birma is, samen met andere openbare diensten, slecht uitgerust om een uitbraak van het coronavirus onder de bevolking aan te pakken, laat staan in overvolle gevangenissen. Er zijn slechts 30 artsen en 80 verpleegkundigen werkzaam in het hele gevangeniswezen, volgens de rapporten van de Assistance Association for Political Prisoners (AAPP Birma).

Bronnen BNN/HRW.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk