Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de natuur en na te denken over de herkomst van ons voedsel.
Boeddhistisch leven
Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
Doshin Houtman – Vredig leven: één van de drie bronnen van geluk
Voor westerse boeddhisten is moraliteit sowieso niet een oefening die erg veel enthousiasme oproept. Velen denken dat mediteren op een bankje of een kussentje genoeg is om tot volledige bevrijding te komen. Maar het achtvoudige pad omvat ook spreken, handelen en leven, dat zal toch niet voor niets zijn?
Gemengde reacties op gemotoriseerde Thaise boeddhistische bedelmonnik
Elke dag de zes kilometer lange bedeltocht maken is een Thaise monnik te veel, hij schafte een elektrisch karretje aan.
Mieke- salade sushi
Mieke Vervecken: ‘Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.’
Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Martine Jacobs: ‘Het boeddhisme als heldere levensstijl’
Martine Jacobs is boeddhist en professioneel kunstenaar. Ze volgde een opleiding aan o.a. de Ruudt Wackers academie in Amsterdam. Ze werd na een lange reis in 1978 naar Sri Lanka en Nepal geraakt door het boeddhisme
B’eter – Venkel
Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof.
Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
Stadsmeditatie Rotterdam – de stilte in jezelf zoeken
Het Boeddhahuis is een uniek samenwerkingsverband van elf Rotterdamse boeddhistische groepen. Ook dit jaar organiseren zij weer stadsmeditatiebijeenkomsten in de maanden juni, juli, augustus en september, in het Stadspark voor de Laurenskerk, hartje Rotterdam.
De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel
Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
Stadsmeditatie Rotterdam – de stilte in jezelf zoeken
Het Boeddhahuis is een uniek samenwerkingsverband van elf Rotterdamse boeddhistische groepen. Ook dit jaar organiseren zij weer stadsmeditatiebijeenkomsten in de maanden juni, juli, augustus en september, in het Stadspark voor de Laurenskerk, hartje Rotterdam.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
B’eter: Recept Vijgenbrood
In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.
Maleisische ananascurry (ananas lemak)
Dit keer een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
B’eter – Paddenstoelensalade
In het recept wordt gewoon spek aanbevolen, maar in het schap van de supermarkt is tegenwoordig ook namaakspek te vinden, met een voortreffelijke smaak. Kijk op het etiket voor de bereidingswijze.
Refreshing earth of the heart – mindful eten
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
De kern van yoga – afsluiting
Het is moeilijk: de weg strekt zich altijd vóór mij uit, in welke richting ik mij ook draai. Het is onmenselijk: er is geen beginnen aan de weg, want er komt geen einde aan. Het is bevrijdend: er is geen begin van de weg, en er is geen eind … het enige dat er is, is de weg.
Onder de hemel is men thuis
Op iedere plek van deze aarde is men thuis, wanneer men alles in zich draagt. De inspirerende boodschap van Etty Hillesum.
Wanneer is een weg een omweg?
‘Het boek is een autobiografie die niet zozeer door de beschreven ervaringen als wel de reflecties daarop het particuliere overstijgt; hij neemt je mee op reis in zijn binnen- en buitenwereld.’
Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
De kern van yoga – nada yoga (deel 2 en slot)
En als zij liever iets anders zingen, kunnen zij bijvoorbeeld “Olleke bolleke rebusolleke olleke bolleke knol” proberen. Dat is korter, betekent ook niks, en is eindeloos te herhalen op zelf geïmproviseerde melodieën.
Niet alle boeddhistische monniken en nonnen zijn vegetariërs
De Boeddha verwierp het naleven van een streng vegetarisme als een dwingende noodzaak van het monastieke leven, aangezien een dergelijke eis een beperking inhield van de hoeveelheid verdiensten voor leken.