• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Recepten voor een gezond en mededogend hart

Recepten voor een gezond en mededogend hart

25 maart 2017 door Refreshing Earth of the Heart

De gezondste harten ter wereld zijn te vinden in Bolivia, bij de Tsimane, een stam die diep in het Amazonegebied woont. Het geheim is meer dan 16.000 stappen per dag en een dieet dat voor 72 procent bestaat uit koolhydraten. De Tsimane leven als jager-verzamelaars, met een beetje landbouw, en eten vooral plantaardig, en heel af en toe een visje (vissen doen ze met pijl en boog) of een uit de boom geschoten dier. Een gezond hart staat bij ons thuis tegenwoordig hoog op de agenda, sinds mijn huisgenoot een aantal weken geleden hartpatiënt werd. Dat was niet fijn, en ik heb er heel wat voor over om in de toekomst herhaling te voorkomen. Wat leert de wetenschap ons over voeding en hartgezondheid?

Ik stuitte op het werk van ene dr. Esselstyn, die een dieet ontwikkeld heeft waarmee hij beweert hart- en vaatziekten niet alleen te kunnen voorkomen, maar ook te kunnen genezen. Zijn dieet is tamelijk radicaal: niet alleen worden alle dierlijke producten vermeden, maar ook alles wat vet bevat. Dus ook geen avocado’s, noten of olijven, en geen olie – zelfs geen olijfolie. Bill Clinton schijnt het ook te volgen of gevolgd te hebben. Op Internet vond ik een paar recepten. Onderstaande soeprecepten zijn prima, je mist het vet niet, en de smaakcombinaties zijn interessant. Door ingrediënten te vervangen zijn er vast nog veel meer van dergelijke vetvrije maaltijdsoepen te verzinnen. De limoenmousse vonden we wat minder, we misten de romigheid van vet. Misschien dat je, als je er aan went om vetvrij te eten, het vet niet meer mist. Ik ga het dieet in ieder geval niet volgen, hoe graag ik ook een gezond hart wil voor mezelf en mijn dierbaren. Want ik heb gelezen dat ook het mediterrane dieet erg goed is voor het hart, en de Japanners hebben, na de Tsimane, de op één na gezondste harten. Japanners zijn gemiddeld de langst levende mensen op de wereld. Studies tonen aan dat bewoners van het Japanse eiland Okinawa het oudst worden in Japan, en dus van alle mensen ter wereld. Wat, en met name ook hoeveel eten ze dan in Okinawa? Zie bijvoorbeeld het Okinawa-dieet van Jesse van der Velde voor een lang en gezond leven en ik heb er al eerder over geschreven waarom we vaak meer eten dan we nodig hebben.

Na deze kritiek toch ook iets positiefs over de recepten van dr. Esselstyn en zijn clan (ook zijn vrouw en zoon hebben inmiddels boeken op hun naam staan). Ik heb me hierdoor gerealiseerd dat je misschien ook in een theelepeltje olie kunt bakken in plaats van in een flinke plens, wat ik normaal gesproken doe. Wat ik leer van de Tsimane is dat in beweging blijven belangrijk is. Hun meer dan 16.000 stappen per dag haal ik bijna nooit, maar mijn streefdoel is wel 10.000, iets wat met een flinke lunchwandeling en regelmatig een stukje lopen voor elkaar te krijgen is – zo doe ik tegenwoordig mijn boodschappen te voet en ga blijmoedig terug naar de winkel als ik iets vergeten ben. Het risico om een hartinfarct te krijgen zou wel de helft kleiner zijn als je een half uur per dag beweegt. Tot slot, maar niet onbelangrijk, is het dieet van dr. Esselstyn c.s. ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.

  1. Rode linzen- en dillesoep met munt (hoofdgerecht voor 6 personen)

Ingrediënten:

  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 blik tomaatblokjes
  • ¼ kopje fijngehakte verse munt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 8 kopjes (2 liter) groentebouillon
  • 2 kopjes rode linzen
  • 1 yam, of zoete aardappel geschild, in blokjes (ik gebruikte geraspte cassave)
  • 1 kopje versgeperst sinaasappelsap
  • 8 takjes verse dille, fijngesneden (ongeveer ¼ kopje)
  • 400 gram verse spinazie of andere groene bladgroente
  • Schil van 1 citroen, geraspt
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Roerbak de knoflook en lente-ui ongeveer 2 minuten in een soeppan zonder vet, in een klein scheutje water, tot ze een beetje zacht zijn geworden (of speel vals en voeg een theelepeltje olijfolie toe). Voeg de inhoud van het blik in blokjes gesneden tomaten, munt en oregano toe en bak al roerend 2 minuten. Voeg de bouillon, linzen, yam, en sinaasappelsap toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat sudderen tot de yams zacht zijn en de linzen gaar, maar niet papperig (kijk op de verpakking van de linzen: ongeveer 20 minuten). De soep kan nu met een staafmixer een beetje gepureerd worden, maar dat vond ik zelf onnodig.

Roer de dille, spinazie, citroenrasp, citroensap, peper en azijn door de soep tot de spinazie geslonken is. Verwarm nog enkele minuten. Bij het gebruik van andere groente deze eerst voorkoken (of langer meekoken).

Bron: http://www.dresselstyn.com/site/books/prevent-reverse-cookbook/sample-recipes/

  1. Linzensoep met zoete aardappel en shiitake (maaltijdsoep voor 3-4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 prei, in dunne ringen
  • 6 knoflooktenen, fijngehakt
  • Ca. 100 gram verse shiitake paddenstoelen, in plakjes (gedroogde shiitakes eerst weken)
  • 4 kopjes (1 liter) groentebouillon
  • 2 dl water
  • 1 ½ kopje rode linzen
  • 1 zoete aardappel, schoon geschrobd en in blokjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • ¼ kopje basilicum of meer
  • Peper naar smaak
  • verse spinazie

In een grote pan zonder vet de prei, paddenstoelen en knoflook 3 a 4 minuten roerbakken tot de prei zacht is. Bouillon, water, linzen, zoete aardappel, en laurierblaadje toevoegen. Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur sudderen tot de linzen en zoete aardappel zacht zijn. Verwijder laurier en pureer eventueel met een staafmixer, ik vond dat niet nodig. Roer basilicum en peper naar smaak door de soep. Vlak voor het opdienen een ruime hoeveelheid verse spinazie in de soep laten slinken. Garneren met basilicum.

  1. Limoen Mousse

Ingrediënten:

  • 1 blok tofu
  • 1/3 kopje ahornsiroop (of agavesiroop)
  • 3 eetlepels vers limoensap
  • Geraspte schil van 1 limoen

Draai alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde mousse. Schep in kommen of glazen en laat in de koelkast goed koel worden. Serveer eventueel met vers fruit of een blaadje munt.

Bron: http://www.dresselstyn.com/site/sample-recipes-from-prevent-reverse/

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: dieet, Esselstyn, gezond, Groenten, Jana Verboom, Japan, vis

Lees ook:

  1. Recepten voor een gezond en mededogend hart
  2. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  3. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  4. Corona en zorgverleners – dieet met groene groenten, volle zuivelproducten en rundvlees

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Yolanda zegt

    27 maart 2017 om 09:43

    Leuk artikel Jana en lekkere recepten bedankt. Ik eet nu 3 jaar samen met mijn man een Whole Food vet en oliearm dieet en het bevalt heeel goed. Het is even wennen bakken met water, maar het gaat heel goed. De gezondhheids winst is enorm ,geen hogebloeddruk, verhoogd cholesterol en allerlei vage pijnklachten meer etc. Ik heb op mijn site recepten gezet voor fammilie en bekenden voedselmedicijn.nl

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
24 mrt
Zen Weekend
24 mrt 23
26 mrt
Kum Nye Yoga op Zondag Serie | Online | Start 26 maart
26 mrt 23
26 mrt
Filmmiddag
26 mrt 23
26 mrt
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
26 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen punt en lichaam vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 82 – eekhoornsindestad
    • Boeken – Goed leven als aardbewoners
    • Het einde van de wereld
    • De Salla sutta – een vergelijking van twee vertalingen en overpeinzingen over vertalen in het algemeen.

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens