Op donderdagavond 17 juli 2014 om ongeveer half acht, we waren net klaar met eten, kreeg ik een vreemd telefoontje. Een vriendin belde, ze was duidelijk opgelucht toen ik opnam. Ze vertelde iets over een Maleisisch vliegtuig waar iets mee aan de hand was. Ik dacht nog, wat gek, de kans dat wij in dat Maleisische vliegtuig zaten was wel erg klein. In de uren daarna volgden nog meer ongeruste telefoontjes, mailtjes en sms-jes. Ik was die avond weg en zag of hoorde verder geen nieuws. De volgende ochtend in Wageningen waren mijn collega’s opvallend blij om me te zien. Ze wisten dat ons gezin naar Maleisië op vakantie ging.

De meeste slachtoffers van de ramp met de MH17 kwamen uit Noord- en Zuid-Nederland, waar de schoolvakanties al waren begonnen. Midden-Nederland had die week nog geen vakantie. Wij gingen die dag dus nog gewoon naar werk en school. Maar het kwam wel dichtbij. Er zaten hele gezinnen in dat vliegtuig, die zich net als wij verheugd hadden op een bijzondere vakantie. Die dezelfde voorbereidingen hadden getroffen (auto geregeld, route uitgestippeld, hotels en huisjes geboekt, tropenkleding aangeschaft) en dezelfde voorpret hadden beleefd. Alleen hun reis werd letterlijk in één klap beëindigd. Ik heb mezelf de vraag gesteld of het minder erg was geweest als ze op de terugweg waren neergestort.

Toen ons gezin vier dagen later wél naar Maleisië vloog, en ook tijdens de vakantie, heb ik veel aan die gezinnetjes gedacht. In mijn fantasie zag ik de lege hotelkamers (waarschijnlijk heeft niemand die reserveringen geannuleerd), restauranttafels die leeg bleven, attracties die niet werden bezocht, natuur die niet werd beleefd, tochten die niet werden gemaakt. Het leven zit raar in elkaar, het kan ineens zomaar afgelopen zijn. Die 298 mensen hadden de pech om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn.

Hierbij een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen. De ingrediënten variëren, soms zit er doerian in (een sterk stinkende vrucht die sommige mensen walgelijk vinden en andere heerlijk – sommige bussen en hotels zijn uitgerust met een “no durian” bord), soms is het heel bitter door de toevoeging van sopropo. Maar vaak zitten er ook bekende groenten in als kool en wortel.

Ingrediënten ananas lemak.

Voor de currysaus:

3-4 teentjes knoflook, gepeld
2 sjalotjes, lente-uitjes of 1 gewone ui, in stukken
1 stuk gember van ca. 3 cm, geschild
1 flinke theelepel kurkuma (of een stuk verse)
1-4 rode pepers, vers of gedroogd, met of zonder zaden, afhankelijk van hoe heet je het hebben wil
1-2 theelepels zout
2-4 dl water of bouillon

 

Voor de vulling:

3 dl kokosroom (geen kokosmelk) uit blik of gemaakt van santen
Broccoli of bloemkool in roosjes
1 rode of gele paprika in stukjes
½ spitskool of andere kool, gesneden
½ ananas, schoongemaakt en in blokjes van 2-3 cm
½ – 1 blok tofu, in stukjes
Verse koriander naar smaak (enkele takjes of een hele bos), fijngehakt

Doe alle ingrediënten uit het eerste blokje in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde saus. Breng de saus in een pan aan de kook met de kokosroom. Voeg de groenten en overige ingrediënten toe in de juiste volgorde zodat alles tegelijkertijd gaar is: bij voorbeeld eerst de kool (als je wortel gebruikt dan is dit het moment om die erbij te doen). Na 2 minuten koken de tofu en de broccoli of bloemkool en de paprika. Na 2 minuten koken de ananas en de koriander. Korianderhaters kunnen peterselie gebruiken in plaats van koriander. Roer alles goed door, voeg eventueel nog een scheutje water of bouillon toe om een saus van de juiste dikte te krijgen, en laat nog zo’n 5-10 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Serveer met rijst of noedels, en eventueel nog wat gebrande pinda’s of seroendeng.

Maleisische ananascurry

Maleisische ananascurry

Ik heb het ook een keer gemaakt beginnend met een uitje fruiten in wat olie. Verder volgde ik het recept. Was ook lekker.

Het oorspronkelijke recept:

Ik ga er even twee maanden tussenuit, dit keer geen verre vliegvakantie maar gewoon kamperen in Europa. Vanaf deze plek wens ik mijn lezers fijne zomermaanden. Ik buig met een lotusgroet voor u allen.

 

 

Categorieën: B'eter, Boeddhistisch leven
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk