Lobsang Gendun, een monnik uit het Drongsar klooster in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) werd gearresteerd op 1 juli 2013, toen hij nog maar 20 jaar oud was. Wat was zijn misdaad? Hij riep op tot een lang leven voor Dalai Lama en de onafhankelijkheid van Tibet. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

LObsang Gendun, foto Free Tibet.

Aangenomen wordt dat Lobsang Gendun officieel beschuldigd is van “separatisme”, maar dit is niet bevestigd, net zomin als zijn plaats van detentie. Hij wordt volledig in een isolement gehouden; zijn familieleden en medemonniken hebben geen enkele informatie over of van hem ontvangen. Naar verluidt is hij tijdens de detentie gemarteld en kon hij niet lopen toen de Chinese politie hem in juli 2013 naar het ziekenhuis bracht.

Lobsang Gendun is uitsluitend gearresteerd vanwege de vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en gemarteld, beide schendingen van China’s verplichtingen op grond van het internationaal recht, zijn eigen grondwet en zijn actieplan voor de mensenrechten.

Lobsang Gendun maakt deel uit van de Free Tibet’s In The Dark campagne, die tot doel heeft verdwenen Tibetanen op te sporen en te werken aan hun vrijlating. Free Tibet is bezig met de zaak van acht politieke gevangenen die door de Chinese autoriteiten worden vastgehouden en die allemaal nog steeds van de wereld zijn afgesloten met weinig of geen informatie over hun verblijfplaats of huidige toestand.

Bron Free Tibet.

Categorieën: Dalai Lama, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk