De oprichter van de internationale boeddhistische organisatie Rigpa, Sogyal rinpoche (72) (Sogyal Lakar) is begin van de middag in een Thais ziekenhuis na een longembolie overleden. Zijn situatie verslechterde in de loop van de dag in die mate dat de artsen zijn hartfunctie niet konden herstellen. Sogyal was in het ziekenhuis opgenomen om behandeld te worden voor darmkanker. Zijn overlijden kwam vrij onverwacht, maar was ‘in zekere zin toch vredig en sereen’, zo staat in een verklaring van de organisatie. Bij zijn sterven was Sogyal omringd door hechte en liefdevolle studenten, zo staat in de verklaring

Sonam Gyaltsen Lakar werd in 1947 in Kham, Tibet, geboren. Hij was onder meer de co-auteur van het Tibetaanse Boek van leven en sterven. In 2017 beschuldigden acht van zijn voormalige studenten hem in een openbare brief van jarenlang fysiek, seksueel en machtsmisbruik. Sogyal was toen al ernstig ziek en werd geopereerd en behandeld in Thailand.

De acht prominente voormalige volgelingen uit de inner circle van de boeddhistische leraar Sogyal rinpoche beschuldigen de spirituele leider van de internationale boeddhistische organisatie Rigpa van het fysieke, emotionele, psychische en seksueel misbruik van zijn leerlingen, het honderden keren mishandelen van zijn volgelingen, met blijvend letsel en zijn ‘verkwistende, vraatzuchtige en genotzuchtige levensstijl.’

‘Uw publieke gezicht is dat van wijsheid, vriendelijkheid, humor, warmte en mededogen. Maar privé is uw handelwijze, de wijze waarop u zich achter de schermen gedraagt, uiterst zorgwekkend en verontrustend. Enkelen van ons hebben de afgelopen jaren hun zorg over dit gedrag tegenover u uitgesproken, maar u heeft daarin geen verandering gebracht’, schrijven de acht op veertien juli 2017 aan Sogyal Lakar, die ze bewust bij zijn eigen naam noemen, zonder de in het boeddhisme eervolle toevoeging rinpoche (kostbaar juweel).

Omdat Sogyal de hoogste autoriteit in de orde van Rigpa is en door anderen binnen zijn organisatie niet gecorrigeerd kan worden op zijn gedrag, is een afschrift van de brief ook gestuurd aan de Dalai Lama en Tibetaanse lama’s binnen Rigpa en ruim duizend leden van de ‘Dzogchen Mandala’, een kring van ‘gevorderde’ leerlingen.

Sinds de jaren negentig werd Sogyal beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandeling van meest jonge vrouwelijke volgelingen. Volgens de ondertekenaars misbruikte Sogyal zijn positie als leraar al decennialang om jonge vrouwen te werven, die hij met dwang, dreigementen en manipulatie tot het verlenen van seksuele gunsten beweegt.

De ondertekenaars noemden het ‘onethisch’ dat hun eigen financiële bijdragen en die van anderen niet, zoals gesuggereerd wordt, zijn ingezet voor het verspreiden van de ‘dharma‘, maar voor het in stand houden van Sogyals luxueuze levensstijl: ‘Houd alstublieft op met dit valse bestaan. Schaamt u zich niet voor uw gedrag, breng het dan zelf aan het licht. Laat ook andere leerlingen zien wie u werkelijk bent, zodat zij geïnformeerd genoeg zijn om zelf te bepalen of u in hun ogen de juiste leraar bent.’

Foto Sogyal-Rinpoche-foto-Pedro-Rocha-Flickr CC.

 

 

 

Categorieën: Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

9 reacties op Sogyal rinpoche (Lakar) (72) overleden in Thais ziekenhuis

 1. Jean Depesser schreef:

  Met zo’n karma… dat belooft niet veel goeds voor zijn reincarnatie… komt ongetwijfeld terug als een strontvlieg…

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Wie zonder zonden is werpe de eerste steen.

  • Bolletje schreef:

   Dat heb ik soms met dat karma en reïncarnatie. Wat is daarvan gemeend? Natuurlijk wordt je geen vlieg, als je wrede dingen doet. Dat mensen dat écht denken, is beyond me. En wie zegt dat het ‘erg’ is, om een vlieg te zijn. We zijn nooit vliegen geweest. Misschien is het wel heel fijn, om een vlieg te zijn.

   • Jean Depesser schreef:

    Vliegen leven doorgaans niet lang … en, volgens het boeddhisme, duurt het als vlieg veeeeeeeeeel langer vooraleer je de cyclus van leven en sterven kunt doorbreken. Samengevat: zolang hij maar niet als mens terugkeert en opnieuw hetzelfde misselijkmakende gedrag maar niet meer kan vertonen…of om het op christelijke manier te verwoorden: may he burn in hell!

 2. Joost schreef:

  Ik denk inderdaad ook, mr Depesser kan beter met zn eigen karma bezig zijn.

 3. G.J. Smeets schreef:

  De leraar is dood, definitief uit zijn lijden verlost. Zijn (ex)leerlingen leven. Moge het hen goed gaan.

 4. Seva Randeep Singh schreef:

  Ik denk dat hijzelf heel erg heeft gezeten met wat hij in het leven gedaan heeft. Spiritueel gezien zijn ziekten aan de darmen de oorzaak van dingen niet goed los kunnen laten. Zijn geweten heeft hem ziek gemaakt(karma). We kunnen er alleen compassie voor hebben. “God hebben zijn ziel”, zegt de Christen in me.

  • Jean Depesser schreef:

   Na alles wat er over deze zaak is verschenen kunnen we maar 1 ding vaststellen: hij had geen geweten! Dus kan het hem ook niet hebben ziekgemaakt! Net als alle katholieke priesters die kinderen hebben misbruikt: totaal geen schuldbesef!