Meer dan 1.000 burgers die na gewelddadigheden in Rakhinestaat in Birma (Myanmar) onderdak hadden gevonden in een kamp van het boeddhistische klooster Pauktawbyin in Ponnagyun hebben het klooster na een inval afgelopen dinsdag door het Birmese leger weer verlaten. De soldaten zeggen naar rebellen te zoeken die zich onder de burgers zouden bevinden.

De monniken konden de militairen een dag lang tegen houden omdat ze vreesden dat de aanwezigheid van soldaten voor paniek bij de vluchtelingen zou zorgen, zo meldt Radio Free Asia. De soldaten werden vergezeld door politie en immigratieautoriteiten in uniformen en namen foto’s van de aanwezigen. De abt van het klooster zegt dat hem door hogere monniken van de boeddhistische Raad van monniken van Ponnagyun was opgedragen om de militairen binnen te laten. Troepen staan nu nog steeds op wacht voor het klooster, zegt de abt.

Hoewel meer dan 1.000 vluchtelingen uit 200 families die bij het klooster onderdak hadden gevonden gisteren de compound konden verlaten op dinsdagochtend voordat de soldaten arriveerden bleven er nog eens ongeveer 1.000 achter. Een militaire woordvoerder zegt dat zijn manschappen op toestemming hebben gewacht alvorens het terrein binnen te gaan om naar leden van etnische groeperingen te zoeken waarvan zij geloofden dat die zich daar hadden verborgen.

Sinds december 2018 zijn er in Birma meer dan 50 burgers gedood, meer dan 100 gewond en meer dan 40.000 ontheemden, als gevolg van gevechten tussen regeringstroepen en het Arakanleger.

Bron RFA.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk