Joodse groeperingen in de VS juichen de invoering van een wetsvoorstel in de Amerikaanse senaat toe om Birmese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de vervolging van Rohingya moslims in Birma (Myanmar) te bestraffen. De wetgeving roept de Verenigde Staten op een aantal maatregelen te nemen naar aanleiding van het geweld tegen de Rohingya door de Birmese regering. De organisaties vinden dat de Amerikaanse overheid op dit moment te weinig doet om de daders aan te pakken.

Hannah Weilbacher, vertegenwoordiger van het Jewish Rohingya Justice Network: ‘De Joodse gemeenschap weet maar al te goed wat er gebeurt als een internationale gemeenschap werkloos toekijkt wanneer een genocide zich ontvouwt. De vervolging, het geweld, de mensenrechtenschendingen en de genocide op de Rohingya weerspiegelen de geschiedenis van het Joodse volk in de loop van de tijd en roepen ons op om samen te komen en een gezamenlijke Joodse reactie op deze crisis te hebben’.

Het Jewish Rohingya Justice Network is een coalitie van 19 groeperingen die door de Amerikaanse American Jewish World Service (AJWS) bijeengeroepen is en die belangrijke Joodse organisaties vertegenwoordigt. Vorige kwam op initiatief van de AJWS een groep Amerikaanse rabbijnen bijeen om aan hun vertegenwoordigers over het belang voor actie betreffende de genocide in Birma te spreken. AJWS faciliteerde ook ontmoetingen tussen haar partnerorganisaties in Birma en de senatoren achter het wetsvoorstel.

Zo’n 700.000 Rohingya, waarvan de meesten moslims zijn, ontvluchtten het overwegend boeddhistische Birma om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes om aan vervolging, moord en verkrachtring te ontkomen, en kwamen in kampen in het nabijgelegen Bangladesh terecht. Vluchtelingen- en mensenrechtengroeperingen spreken van een genocide.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk