Zaterdag begint de derde editie van het ExploreZ festival dat grotendeels plaatsvindt in Amsterdam West en Nieuw-West. Een week vol muziek, dans, theater en beweging. Iedereen van jong tot oud is van harte welkom op de veelal gratis toegankelijke voorstellingen, workshops en ontmoetingsmomenten.

Thema dit jaar: Nieuwe Vrijheid

Vrijheid wordt meestal geassocieerd met leven in vrede en zonder onderdrukking. Maar vrijheid gaat ook over de vraag: ‘kan ik hier wel zijn, wie ik ben?’ In een stad als Amsterdam met zijn vele nationaliteiten een zeer actuele vraag. Tijdens ExploreZ wordt gezocht naar een antwoord.

Het ZID Theater aan de Roos van Dekamaweg 1 in Kolenkitbuurt is het hart van het festival. Daar vinden iedere doordeweekse ochtend om 10 uur gratis toegankelijke theaterworkshops plaats, waarin buurtbewoners worden uitgenodigd om samen theater te maken. Daarnaast zijn er meerdere Bread & Talks, waarin mensen van verschillende culturele afkomst hun tradities met elkaar delen.

Voor deze derde editie van dit multidisciplinaire festival werkt initiator ZID Theater samen met artistiek sociale gezelschappen uit Servië, Griekenland, Polen, Marokko en België. Hoofdlocaties van het festival zijn Podium Mozaïek en De Meervaart, maar ExploreZ is overal! Van Pakhuis de Zwijger tot het Rembrandtpark en van Voedseltuin IJplein tot Ru Paré en de OBA.

The Great Cities under The Moon Foto Rina Skeel

Professionele én buurtmakers van 12 tot 80 jaar oud werken mee aan ExploreZ dat wordt georganiseerd door het ZID Theater. Iedereen krijgt bij ZID de kans om zijn creativiteit te ontdekken en uiten. Creatief directeur Karolina Spaić: “Wij gaan niet uit van grote politieke issues, maar van kwesties waar de gewone man en vrouw mee bezig zijn. We hopen dan ook dat iedereen weer mee komt doen dit jaar, want ExploreZ maken we samen!”

Officiële opening

De feestelijke opening van het festival is op zondag 23 september om 16.00 uur in Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg. Wethouder kunst en cultuur Touria Meliani en portefeuillehouder West Fenna Ulichki zijn van de partij om het festival officieel te openen. Het belooft een feestelijk moment met previews van meerdere voorstellingen en performances van zangeres Karima El Fillali en Spoken Word artiest Babs Gons.

Omslagfoto Lost City Foto Maria Morales

Categorieën: Beeldende kunst, Mensenrechten, Politiek, Onderwijs, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk