De 5e editie van het Explorez Festival onderzoekt nieuwe kunstvormen. Vanaf 5 oktober zijn er 20 dagen lang voorstellingen en workshops op onverwachte plekken en momenten in Amsterdam.

De locaties lopen uiteen: van het Conservatoriumgebouw tot Buurtwerkplaats Noorderhof, Podium Mozaïek, de oever van de Sloterplas, OBA, het Rembrandtpark én natuurlijk bij de thuisbasis van het ZID Theater in de Kolenkitbuurt. Creatief directeur Karolina Spaić: “We experimenteren weer volop dit jaar! Al jaren dagen we mensen uit om samen te werken in onverwachte combinaties: bijvoorbeeld een conservatoriumstudent met iemand die geweldig heeft leren dansen in een sloppenwijk. Dat doen we nu weer.”

Dit jaar is de urgentie voor ExploreZ groter dan ooit volgens Spaić. “Mensen hebben veel behoefte aan contact en spannende, nieuwe kunstvormen ontstaan juist op momenten dat er grote maatschappelijke veranderingen zijn. Denk aan kunst en cultuur van voor en na de Tweede Wereldoorlog, die zijn heel anders. Corona biedt ruimte voor nieuwe kunstvormen.”

Explorez werkt samen met artistiek-sociaal geëngageerde gezelschappen van over de hele wereld. Dit jaar is er iets minder uitwisseling, maar het Italiaanse gezelschap Potlach komt vooronderzoek doen voor Invisible Cities: hun wereldwijde kunstproject over de verborgen sporen in een stad, zoals een kelder of plein. Tijdens de zoektocht betrekken ze tientallen lokale deelnemers. De uitkomst en het proces bepaalt het artistieke eindresultaat. Potlach deed dit al in 20 steden in onder meer Iran, Amerika en Oostenrijk.

Nieuwe makers

Dit jaar is er veel ruimte voor solo en duo voorstellingen van nieuwe makers en urban talents, waaronder de Sloveense ICK-danser Christian Guerematchi. Zijn voorstelling gaat over de zwarte Europese identiteit en de codes van het zwarte lichaam. Issam Zemmouri, een veelbelovende Franse danser met Marokaanse roots, presenteert zijn eerste solovoorstelling Historia.

Daarnaast maakt het Nederlandse ZID-icoon: allround acteur en danser Sebo Bakker een voorstelling samen met Naïma Baraca, een Nederlands-Marokkaanse kickboxer en performer. Voor: Eén stad vele gezichten onderzoeken zij hun eigen identiteit. Binnen dit programma, onder regie van Daan Bosch, worden meer interessante koppels gevormd die OBA-bezoekers onverwacht verrassen met een optreden. Ook is er een best off programma op vrijdagavond 16 oktober in Podium Mozaïek.

Sebo en Naïma onderzoeken hun identiteit in: Eén stad vele gezichten

ExploreZ Festival is van zaterdag 5 oktober tot en met zondag 25 oktober. www.explorez.nl

Sinds 1992 vertelt ZID grootstedelijke verhalen en ontwikkelt artistieke producties vanuit de verhalen van álle stadsbewoners. Het gezelschap heeft het vermogen om mensen van diverse culturele achtergronden en leeftijden samen te laten smelten op het podium. Programma’s komen tot stand door improvisatie, storytelling en met input van alle spelers en makers. ZID bereikt hiermee een nieuw, divers publiek, dat niet naar de bestaande podia gaat.

ZID betekent muur in het Servisch. Artistiek leider Karolina Spaić werd dit jaar voor haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens de burgemeester sloopt ze muren en bouwt ze bruggen, waarmee ze bijdraagt aan een kleurrijke, kunstzinnige en tolerante stad.

Omslagfoto ZID.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Kunst, Geluk, Poëzie
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk