Een belangrijke plaats van het manicheïsme, een uitgestorven oude religie, is niet ontsnapt aan de religieuze vervolging van China, want de Chinese Communistische Partij (CCP)  infiltreert het land met zijn propaganda.

Aan de voet van de Huabiao-berg in Quanzhou, een stad op prefectuurniveau in de zuidoostelijke provincie Fujian, ligt de Cao’an-tempel, die als het enige manicheïsche gebouw wordt beschouwd dat intact is gebleven. Het Manicheïsme, een uitgestorven dualistische religie die een voortdurende strijd tussen de krachten van goed en kwaad postuleerde, werd gesticht door de profeet Mani (216-274) in Perzië. De religie verspreidde zich snel en bloeide op in de oude wereld. In China, waar het in de 6e of 7e eeuw aankwam, kreeg het Manicheïsme geleidelijk aan boeddhistische en taoïstische kenmerken.

De naam van de Cao’an tempel betekent “rieten nonnenklooster of hut” om aan te geven uit welk materiaal de oorspronkelijke tempel is gebouwd. De Cao’an tempel werd oorspronkelijk gebouwd door Chinese Manicheeërs in de 12e eeuw en werd later herbouwd in 1339. In datzelfde jaar werd het meest opmerkelijke icoon van de tempel gecreëerd: het stenen beeld van de profeet Mani, in China ook wel Mani de Boeddha van het Licht genoemd. Mani werd voorgesteld als een reïncarnatie van Laozi, beschouwd als de grondlegger van het Taoïsme, die, zo geloofden veel Chinezen, niet was gestorven maar naar het Westen was gegaan en weer opdook als de historische Boeddha.

De tempel en omgeving trekt veel bezoekers en talloze buitenlandse deskundigen en geleerden van de wereldreligies. Wellicht vanwege het bijzondere karakter van de tempel is deze door de Chinese autoriteiten nauwlettend in de gaten gehouden en is het verboden om deze opnieuw te openen voor het publiek nadat de lockdown van het coronavirus was opgeheven.

Toen andere religieuze plaatsen in Quanzhou in juni van dit jaar opnieuw werden geopend, bleef de ingang van de Cao’an-tempel stevig gesloten en werden er politieagenten gestationeerd om de tempel af te sluiten. Een lokale bron legde uit dat de regering de tempel gesloten wil houden “om buitenlandse infiltratie te voorkomen”. Ze vrezen dat bezoekers en journalisten uit het buitenland verslag zullen uitbrengen over de toestand van de mensenrechten en de religieuze vrijheden in China. “Ik zag dat politieagenten op motorfietsen binnen anderhalf uur drie keer buiten de tempel patrouilleerden”, vertelde een wandelaar die begin juli langs de Cao’an-tempel trok, aan Bitter Winter.

Voordat hij werd gesloten om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, was de tempel al ten prooi gevallen aan het beleid van de CCP om de religies in een kwaad daglicht te stellen. Volgens een bron gaf de lokale overheid opdracht om voor de viering van de Nationale Dag op 1 oktober vorig jaar, een paal te plaatsen (bij de tempel) voor de nationale vlag en postpropaganda slogans ter bevordering van de socialistische kernwaarden en de traditionele Chinese cultuur.

De nationale vlag en prikborden bevorderen de wetten op de religie en de Chinese grondwet in de Cao’an tempel. Een lokale bron die bekend is met de situatie in de tempel legde uit dat de meeste bezoekers van de tempel komen om te leren over het manicheïsme. “Wat ze nu krijgen is de indruk van het communisme, dat de tempel doordringt,” zei de bron.

“Het ‘sinikaniseringsbeleid’ is erop gericht om alle religies te controleren en te transformeren,” vervolgde de bron. “Religieuze en culturele erfgoedsites moeten ook de communistische partij gehoorzamen, en ze zullen allemaal besmet worden verklaard. Het beleid volgt Marx en Lenin, die beiden pleitten voor de afschaffing van de religie. Binnenkort zal er een einde komen aan alle religies in China.”

Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/caoan-manichean-temple-subjected-to-sinicization/

 

 

Categorieën: Mensenrechten, Politiek, Achtergronden, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk