De regionale autonomie in Tibet is ten volle gewaarborgd binnen de Tibetaanse autonome regio (TAR), die een sterke economische groei vertoont die tegemoet komt aan de aspiraties van alle etnische groepen in het gebied. Dat zegt Wu Yinggjie, de eerste plaatsvervangend adjunct-secretaris van de communistische partij van China, in een interview met IANS, afgelopen donderdag.
Het is opvallend hoe de Chinese autoriteiten zich momenteel, waarschijnlijk met het oog op de viering van de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama op zes juli, de verslechterde mensenrechtensituatie in Tibet bagatelliseren en de wensen van de Tibetaanse regering in ballingschap, om te komen tot een grotere autonomie voor Tibet, veronachtzamen. En economische groei in het gebied benadrukken.
Wu laat er geen enkel misverstand over bestaan dat afscheiding en volledige zelfstandigheid van Tibet niet aan de orde is. Tibet is volgens hem sinds de oudheid een integraal onderdeel van China geweest. Wu benadrukt dat Tibet, vóór de jaren vijftig, ‘ een samenleving van feodale lijfeigenen met theocratische regels’ was . Overheidsambtenaren, aristocraten en kloosters voerden een collectieve, strakke controle over Tibet. Een halve eeuw later is Tibet daarin niet meer te herkennen, zegt Wu.
Wu benadrukt dat Tibet een van de vijf autonome regio’s van China is en de Tibetanen lid zijn van een gemeenschappelijke Chinese natie. De plaatsvervangend adjunct-secretaris zegt dat sinds 1959, het jaar waarin de Dalai Lama het door China bezette Tibet ontvluchtte, ‘een aanvang is gemaakt met een democratisch proces’ en uitmondde in de oprichting van de TAR in 1965. Wu: ‘Miljoenen mensen veranderden van lijfeigenen in mensen die hun eigen lot bepalen’.
Wu rept niet over de terreur die plaatsvond na de bezetting van Tibet door China. Kloosters werden platgebrand, monniken vermoord. Naar schatting honderdduizenden mensen verloren het leven. Cultureel erfgoed werd vernietigd, Tibetanen werden gedwongen verplaatst. Het spreken van de Tibetaanse taal en Tibetaans onderwijs staan onder druk. De Dalai Lama wordt als volksvijand nummer één beschouwd. Bossen zijn verdwenen, rivieren vervuild, bodemschatten geplunderd.
Wu vindt dat het Tibetaanse volk onder het Chinese regiem ‘vrijheid, gelijkheid en waardigheid’ heeft gevonden. De Tibetanen werken in gezamenlijkheid aan de ‘opbouw van een verenigd, welvarend, cultureel en ethisch geavanceerde samenleving in de TAR’. Economische groei en de verbetering van levensonderhoud van mensen zijn de prioriteiten van de top binnen de TAR, zegt Wu. Die een verschuiving signaleert van een agrarische samenleving naar een moderne samenleving waarin ook de vrijheid van godsdienst volledig wordt gerespecteerd.
De Chinese centrale overheid heeft 226 grote projecten gepland in Tibet- van 2011 tot 2015, in sectoren variërend van infrastructuur tot industriële projecten, die volgens Wu gericht zijn op de verbetering van de situatie van de lokale bevolking. Er zijn plannen om van de TAR één grote toeristische bestemming te maken. Vorig jaar bezochten veertien miljoen toeristen uit China en anderen landen Tibet.
Ujukarin zegt
Orwell is er niets bij. “Oorlog is vrede” en “gehoorzaamheid is vrijheid” en dat soort 1984-achtige uitspraken.
“Overheidsambtenaren, aristocraten en kloosters voerden een collectieve, strakke controle over Tibet” -Is nu vervangen door
“Chinese overheidsambtenaren, geheime en openlijke politie en de martelcentra voeren een collectieve, strakke controle over Tibet (en de rest van China)”
“mensen die hun eigen lot bepalen” –> hoezo met een 1-partijstelsel en de Ayatollahs van Bejing die bepalen wie kandidaat mag zijn? Mag vooral niet al teveel rechten willen voor ethisch Tibetanen of bescherming van de natuurlijke hulpbronnen, het gebied moet immers meer en meer gekoloniseerd worden door Han-Chinezen en de bodem leeggeplunderd voor de Chinese industrie.
‘een aanvang is gemaakt met een democratisch proces’ –> niet dus, het is en blijft een dictatuur pur sang zonder vrijheid van religie (want boeddhisme ‘mag’ mits je de normen van de Partij gehoorzaamt en HHDL verwerpt).
Snik…
kees moerbeek zegt
In heel China wordt op grote schaal de bodem leeggeplunderd, het is niet typisch iets voor Tibet. Overigens ook niet typisch Chinees. Voor de verbouw van soja o.a. voor onze bio-industrie en palmolie gaat er nog steeds oerbos tegen de vlakte.
Omdat 92% van de bevolking Han-Chinees (in Taiwan 98%) is zullen zij het wel doen. Maar wat dit met hun etnische achtergrond te maken heeft ontgaat me.
Dat Tibet gekoloniseerd wordt door Han-Chinezen is beslist niet uniek. Hetzelfde gebeurt vooral ook in (westelijk) Nieuw-Guinea (Indonesië), maar dan zijn het de Javanen. Overigens zijn de Nederlanders begonnen met het verplaatsen van bevolkingsgroepen in Indonesië.
We zien welke onrust de russificatie van na WOII nu voor spanningen brengt in voormalige Oost-Europa.
Het is dat de Duitse bezetting vijf jaar duurde (en geen 70) en na WOII de Duitsers ons land verlaten hebben, anders hadden we hetzelfde probleem gehad.
Is het verschrikkelijk wat in Tibet gebeurt? Ja, maar op meer plekken in de wereld gaat het er vreselijk aan toe. Wie komt op voor de belangen van de mensen daar? Is soms het dweilen met de kraan open en zijn alle ogen daarom gericht op Tibet? Dat zou jammer zijn.
Henk zegt
Ja, en de Nederlandse regering zakendoen met deze griezels maar stimuleren. Inderdaad snik, Ujukarin. In kloosters worden boeddhisten gedwongen om de Dalai lama af te zweren en het communisme te omarmen.
Hanneke zegt
Ja snik. Het is treurig. En dat is zacht uitgedrukt.