Sommige mensen kunnen als ze stress ervaren geen hap door hun keel krijgen. Ik behoor tot de andere groep. Eten kalmeert. Een volle maag geeft me rust. Het zal wel met mijn achtergrond te maken hebben waar ik vorige week over schreef (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/206792-beter-troosteten-en-romige-pompoenrisotto/). Mijn angst voor honger en neiging tot stresseten zijn natuurlijk niet handig in onze samenleving in de 21e eeuw: veel stress, en verleidingen liggen overal op de loer. Het is dan ook een groot geluk dat mindful eten op mijn pad is gekomen. Met aandacht eten, aandacht voor wat, hoe, hoeveel – en gewaar worden van de lichamelijke gevoelens. Bewustzijn van de sensatie van een lege maag, volle maag, overvolle maag, en van ’trek’, en dat dan benoemen en omarmen in plaats van er meteen iets aan te doen: de laatste 10 jaar is de beoefening van mindful eten goed geweest voor mijn gewicht, gezondheid en geluk. Veel mensen hebben net als ik een moeilijke relatie met eten. Angst voor honger, angst voor overgewicht, en ingebakken (aangeboren?) patronen en gewoonten. Heen en weer geslingerd worden tussen goede voornemens om af te vallen en gezond te eten, en het toegeven aan instincten die leiden tot het omgekeerde. Instincten vanuit ons reptielenbrein dat focust op korte termijn genot, zonder oog voor lange termijn effecten. Ik ken dat zo goed!
De volgende boeken kan ik van harte aanbevelen: Proef! Mindful, eten mindful leven van Thích Nhât Hanh en Lilian Cheung, en Mindful eten van Jan Chozen Bays. Nieuwe gewoonten aanleren is een van de uitdagingen. Als ik op een plek vol verleidingen ben zoals een groot station, heb ik de keuze om er wel of niet aan toe te geven. Als ik besluit dat mijn lichaam daadwerkelijk een snack nodig heeft, heb ik voor mezelf de gewoonte ontwikkeld om bij kleine trek snoeptomaatjes te kopen, bij medium trek een banaan, en bij grote trek een zakje noten. Zo hou ik het gezond. Deze en andere tips staan overigens in een boekje dat ik heb geschreven over hoe ik 10 kilo ben afgevallen.
Hierbij een recept voor een eenvoudig troostrijk toetje met maar twee ingrediënten. Troostend maar niet al te ongezond, want zonder suiker: mango-kokosijs. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig. Het is snel klaar en simpel. Wat je wel nodig hebt is een blender, keukenmachine of staafmixer. Ik gebruikte die laatste.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 gram diepvries mangoblokjes
- 250 ml koude kokosroom of romige kokosmelk (geen light kokosmelk gebruiken)
Koop diepvries mangoblokjes of vries zelf vruchtvlees van een mango in. Zet de romige kokosmelk of kokosroom koud (koelkast). Doe beide ingrediënten in een hoge kom en maak er met de staafmixer een gladde massa van. Mix niet te lang want dan smelt het ijs. Als alles nét gemengd is tot een gladde massa heeft het de perfecte structuur, verdeel over vier schaaltjes en serveer direct. Of bewaar tot gebruik in de vriezer, dan wordt het ijs wel wat hard. Garneer eventueel met wat muntblaadjes of iets anders met kleur.