De discriminatie van Tibetanen is toegenomen nadat Xi Jinping opnieuw de eed heeft afgelegd als president van China met een ongekende derde termijn. Het repressieve beleid blijft deel uitmaken van het Chinese bewind in Tibet, meldt een denktank, Policy Research Group (POREG).
Tibetanen verzetten zich al sinds 1949 tegen Peking. De meest recente onderdrukking in Tibet is het gevolg van het Nul-Covid-beleid dat tot verontwaardiging onder de Tibetanen heeft geleid. De autoritaire lockdown is ogenschijnlijk bedoeld om corona te voorkomen en te beheersen, maar het heeft mensen verstikt. Tientallen zijn gedwongen hun toevlucht te nemen tot zelfmoord vanwege de onmenselijke quarantaineomstandigheden.
Han-Chinezen en Tibetanen in Lhasa gingen in oktober de straat op om te protesteren tegen het gebrek aan voedsel en medicijnen onder het lockdown-regime. Veiligheidstroepen sloegen de demonstratie neer. Kort daarna was de stad getuige van het grootste protest ooit sinds de opstand van 2008, waarbij ongeveer 200 mensen werden gearresteerd, meldde POREG.
De wreedheden tegen Tibet houden hier niet op en onthullen het volgende stadium van de hel in Tibet heeft onder Xi Jinping de grootste forensische DNA-databank ter wereld aangelegd met meer dan 100 miljoen profielen om de bevolking te controleren. De Chinese regering schendt al jaren de grondrechten van mensen in Tibet en buit ze uit in hun eigen land, met als recentste voorbeeld de discriminatie van de Tibetanen op het gebied van werkgelegenheid en huisvesting.
Bovendien wordt de situatie in Tibet met de dag beangstigender. De wereld krijgt een land als China te zien dat op een harmonieuze manier met de uitbraak omgaat, maar de werkelijkheid is daar blijkbaar ver van verwijderd. De maatregelen die worden genomen zijn te streng en niet in het belang van de bevolking.
De Chinese president Xi Jinping heeft in Tibet soortgelijke strenge voorwaarden opgelegd als eerder in andere delen van China in het kader van het ‘Nul Covid’-beleid. Tibetanen worden naar quarantainevoorzieningen gebracht of gedwongen binnen hun huizen te blijven. Hierdoor zijn zij hun baan en bron van inkomsten kwijtgeraakt, naast mentale pesterijen. China censureert nieuws en sociale media vanuit Tibet, waardoor de bezorgdheid over de veiligheid van de Tibetanen verder is toegenomen.
Bovendien blijven er in bezet Tibet zelfverbrandingen plaatsvinden om de aandacht van de wereld af te leiden van de mishandeling van Tibetanen door China. De meest recente vond plaats op 27 maart, toen een 81-jarige man genaamd Taphun uit de Amdo-regio zichzelf in brand stak in het politiebureau in het westelijke deel van Sichuan en stierf, aldus Tibetrights Collective.