Een tijd geleden besloot ik vegan te worden. Omdat ik nog steeds vage lichamelijke klachten had, die maar niet verdwenen. Ik wist dat mijn lichaam geen slagroom en koemelk verdraagt, tijd om al die afgeleiden ook te elimineren uit mijn dieet. Met het besluit begon ook een zoektocht naar alternatieven voor kaas en andere zuivel, vlees, broodbeleg of boter.
Verschillende pogingen om een smakelijke vlezige seitan te maken mislukten (mijn standaard ligt vrij hoog, omdat mijn man en dochter nog steeds regelmatig vlees eten en ik een serieus alternatief wil bieden). Toen ik de pan met linzen op het aanrecht zag staan, dacht ik gefrustreerd dat deze nog meer op vlees leken dan het half geslaagde project voor mij. Deze frustratie leidde tot onderstaand recept. Het is volledig goedgekeurd door carnivoren.
In dit recept gebruik ik pardina-linzen. Die hebben al zo’n heerlijk peperig smaakje en zijn bovendien binnen een half uurtje gaar. Je kunt linzen uit blik gebruiken, maar daar wordt het heel snel een papperige bedoening van en dat doet afbreuk aan de smaak en de uitstraling.
Mexicaanse tortillaschotel
Je hebt nodig:
- 250g droge pardina-linzen
- 300ml vegan bouillon gemaakt van vegan bouillonpoeder (ik gebruik zelf een Duits merk)
- 3 kleine uien
- 3 teentjes verse knoflook
- 2 el olijfolie
- 1-2 tl cayennepeper
- 1 tl komijn
- 1 tl koriander
- ½ tl majoraan
- ½ tl zout
- 4 bolle el tomatenpuree
Kook de linzen in ruim water volgens de verpakking gaar. Je moet ongeveer 600g gekookte linzen krijgen. Maak de bouillon klaar. Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en bak de uien en knoflook 8 minuten op laag vuur tot ze zacht en bruin zijn. Voeg de linzen en 150ml bouillon toe samen met de kruiden en de tomatenpuree. Als je het graag pittig hebt, kun je de tweede theelepel cayennepeper toevoegen. Goed roeren en het vocht laten verdampen. Voeg de resterende bouillon toe en roer totdat het eruit ziet, zoals op de foto. Leg op de tortilla wrap (recept op pagina) met reepjes paprika, stukjes tomaat en ringen lente-uitjes. Serveer met vegan zure room (recept op pagina) en een pittige rode saus.
Vegan zure room
Dit is een quick-and-dirty-versie, omdat ik geen geweekte cashewnoten had. Daarom klaar in 15 minuten.
Je hebt nodig:
- 75g cashewnoten
- 1 el citroensap
- 1 el witte wijnazijn
- ½ tl zout
Schenk kokend water op de cashewnoten tot ze er net onderstaan en week gedurende 3 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe. Pureer dit met een staafmixer tot er geen stukjes cashewnoten meer inzitten. Zet 5 minuten in de vriezer om af te laten koelen. Haal eruit en voeg al roerend water toe tot je de dikte van zure room hebt.
Maistortilla’s of taco’s
Het Inca-vrouwtje in Mexico maakte maispannenkoekjes van een soort pannenkoekbeslag. Ik zie haar nog elke dag, want haar foto hangt in mijn keuken. Zij is een inspiratiebron. Ze helpt me herinneren, dat er niet veel ingrediënten nodig zijn voor een goed gerecht. En ze vergeeft het me vast dat ik speltmeel gebruik in tortilla’s!
Je hebt nodig:
- 125g maïsmeel
- 125g speltmeel
- ½ tl peper
- Snuf zout
- Snuf cayennepeper
- Scheut maïsolie
-
250ml water
Meng eerst de droge ingrediënten en voeg dan het water en de olie toe. Mix goed. Laat 10 minuten rusten. Verhit een beetje maïsolie in een koekenpan en schenk een soeplepel beslag in de pan. Ronddraaien zoals bij pannenkoek en als de onderzijde enigszins bruin gekleurd is omkeren en andere zijde bakken. Doorgaan tot beslag op is.
Wil je taco´s, leg dan een stok tussen twee stoelleuningen. Bedek deze met aluminiumfolie en leg er de enigszins afgekoelde tortilla´s over. Laat afkoelen, et voilà!