❛In dit lichaam, met al zijn zintuiglijke indrukken, gedachten en ideeën,
ligt de wereld besloten; de oorsprong van de wereld; het einde van de wereld;
en evenzeer de weg die leidt naar de beëindiging van de wereld.❜
(Rohitassa-Sutta, Anguttara-Nikaya 4.45)
In de nacht van zijn verlichting wordt Siddhartha Gautama (de latere Boeddha) door Mara bezocht. Een kwelduivel die de verlichting van Siddhartha vooral wil verhinderen.
Waarom? En hoe?
Het is een prachtige mythe die zeer mooi illustreert op welke manier ook wijzelf vaak verhinderd worden om tot het ultieme inzicht te komen en welke hinderpalen en demonen we in onze meditatiepraktijk kunnen tegenkomen.
Mythen zijn verhalen waarin handelingen en gebeurtenissen beschreven worden uit een onbepaald verleden, en waarbij vaak goden, vreemde wezens en/of helden centraal staan. De mythe bevat waarheden die bijvoorbeeld zin- en betekenisgevend, leerzaam en instructief zijn.
“Mythen smeden ons besef van wie we zijn, hoe we hier zijn gekomen, en hoe we passen in een wereld die vol is van gemeenschappen die afwijken van de onze”.
Daarmee raakt de mythe aan vragen en problemen die de mensheid altijd is tegengekomen. Dat kan verklaren hoe het komt dat mythen uit culturen die ver van elkaar verwijderd zijn, soms eenzelfde thematiek vertonen. Zo ook de vergelijking tussen Mara (kort door de bocht gezegd: de boeddhistische duivel) en Satan (de christelijke gevallen engel). Er zijn verschillen maar ook belangrijke overeenkomsten.
Mythen die belangrijk geacht worden zijn richtinggevend voor vragen over onze leefwereld, onze cultuur en onze manier van denken en voelen. In aanvulling hierop kan het onderwerp van een mythe uitzonderlijke karakteristieken hebben, zoals het voorkomen van personages (dieren, mensen, goden en andere wezens) met bovenmenselijke eigenschappen.
Mythen hebben diverse functies, die elkaar niet uitsluiten. Zo creëren ze gedragsmodellen, bijvoorbeeld doordat goden, geboden en verboden bepalen en helden bepaalde deugden uitdragen. Mythen kunnen ook actief gebruikt worden in een religieuze, rituele context. Verder hebben mythen o.a. tot doel de wereld of elementen daarvan te verklaren.
Er zijn de overgeleverde mythen, vaak stevig verankerd in ons collectieve geheugen maar er zijn ook de zelfgecreëerde mythen in ons persoonlijke leven. Tot stand gekomen door onze ervaringen en als middel om te verklaren wat we aanvankelijk niet kunnen verklaren of rationeel begrijpen. Zij bepalen vaak ons gedrag en onze levenswijze.
Op vrijdag 16 april 2021 geeft Bert Caekelbergh een online dhammatalk. In dit webinar gaat Bert dieper in op de betekenis van Mara binnen de boeddhistische wereld maar ook in wat de mythe voor onze meditatiepraktijk en ons dagelijkse leven kan betekenen. En kijkt hij naar de plaats van de zelfgecreëerde mythen in ons leven.
Kan de westerling wat hebben aan een “oosterse” mythe? Wie is Mara en waar staat hij voor? Op welke manier kunnen we “onze Mara” het hoofd bieden?
Bert Caekelbergh is reeds meer dan dertig jaar actief als theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij gaf o.a. les aan het Koninklijk Muziekconservatorium Hogeschool Antwerpen, de academies van Antwerpen-Borgerhout en het Noord-Limburgs instituut voor kunstonderwijs. Zijn spirituele leven begon in 1980 met Rajayoga en Vedanta (Rama Saenen). Hij mediteerde vervolgens 12 jaar in de Soto Zendojo Antwerpen (Paul Eibinger). Sinds 2007 is hij verbonden aan Ehipassiko. In april 2010 richtte hij samen met enkele sanghaleden Ehipassiko Mechelen op. Reeds 12 jaar begeleidt hij regelmatig de meditaties in Ehipassiko Mechelen en Antwerpen. Sinds september 2020 nam hij het spiritueel leiderschap bij Ehipassiko over van Paul Van hooydonck en is Bert voorzitter in het bestuursorgaan.
Praktisch:
Deze dhammatalk vindt online plaats via het platform webinar geek. Je schrijft in via onderstaande knop en betaalt via de applicatie 6 EUR deelname. Start is voorzien op vrijdag 16 april om 20.00 uur en het einde om 21.30 uur. Inloggen kan vanaf 19. 45 uur. Je komt dan op een aftelpagina terecht. Je kunt op dezelfde link inschrijven en het opgenomen webinar later bekijken indien nodig. Het is ook mogelijk het live webinar te volgen en dit later nog te herbekijken. Deze service is in de inschrijvingsprijs begrepen. Het is daarbij nodig dat je inschrijft voor de start van het webinar, ook als je het later wil bekijken.
Indien je over een recent T.V. toestel beschikt kan het mogelijk zijn om een verbinding te maken tussen je T.V. en laptop met een HDMI-kabel. Handig als je met het hele gezin deze lezing wil volgen.