De autoriteiten van Bangladesh worden geconfronteerd met oproepen van internationale mensenrechtenactivisten om de fotograaf Abul Kalam (35), zelf een Rohingya vluchteling, vrij te laten. Kalam werd gearresteerd tijdens het fotograferen van de overbrenging van vluchtelingen naar een controversieel eilandkamp in de Golf van Bengalen vorige week.
Kalam wordt sinds maandagochtend vastgehouden in een politiekazerne bij het vluchtelingenkamp Kutupalong, waar hij sinds zijn gedwongen vertrek uit Birma (Myanmar) als kindvluchteling in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw woont. Eerder in december won Abul Kalam twee prijzen voor zijn werk in de Rohingya Fotowedstrijd.
Een UNHCR-woordvoerder zei: ‘De UNHCR is sinds de arrestatie van Abul Kalam op 28 december met de autoriteiten in gesprek en volgt de situatie op de voet om ervoor te zorgen dat hij een eerlijke hoorzitting krijgt over een eventuele aanklacht tegen hem. De UNHCR heeft een van zijn partneradvocaten aangesteld om hem te vertegenwoordigen tijdens het onderzoek en de daaropvolgende juridische procedures.’
“Fotografie is geen misdaad. Abul Kalam nam foto’s van bussen die op weg waren naar Bhasan Char… het is geenszins een geheim en is uitgebreid behandeld in de media,” is een deel van de tekst uit een brief waarin wordt opgeroepen tot zijn vrijlating. De brief werd ondertekend door Bangladeshi en internationale rechtenactivisten en journalisten, onder wie Bianca Jagger, de bekende Bangladeshi fotograaf Shahidul Alam, die maandenlang werd vastgehouden nadat hij de gedwongen vlucht van Rohingya uit Birma en de protesten daartegen in 2018 in de publiciteit bracht, de prominente advocaat Sara Hossain en prof. Penny Green, de oprichter van het International State Crime Initiative aan de Queen Mary University van Londen.
Zorgen
Bangladesh verhuist meer Rohingya vluchtelingen naar het afgelegen eiland, ondanks de bezorgdheid over de rechten. In Bangladesh leven meer dan 700.000 Rohingya in vluchtelingenkampen zoals Cox Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, na hun vlucht uit Birma. Militairen en boeddhistische bendes staken in Rakhinestaat, waar de Rohingya-gemeenschap leeft, hele dorpen in brand, doodden inwoners, slachtten kinderen af en verkrachtten vrouwen volgens internationale mensenrechtenwaarnemers. De Rohingya worden door de autoriteiten van Birma gezien als statelozen hoewel ze al decennia in Birma leven.
De verhuizingen zijn bekritiseerd omdat Bangladesh geen onafhankelijke beoordeling van de veiligheid van het eiland heeft toegestaan, ondanks de bezorgdheid over de kwetsbaarheid voor natuurrampen. Het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, Filippo Grandi, maakte zich in december ook zorgen over de vraag of de vluchtelingen vrijwillig werden verplaatst, zoals Bangladesh beweerde, na beschuldigingen dat er dwang wordt toegepast.