• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep

Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep

12 september 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Zoekend naar een lekker recept voor misosoep kwam ik dit recept tegen uit de Japanse zen-boeddhistische traditie. Kenchinjiru kan als een rijk gevulde misosoep worden gegeten, of als variant zonder miso, met extra sojasaus. Je kunt de soep zo rijk vullen dat het bijna een stoofschotel wordt. Wij aten het met sushi. Het misosoep recept geef ik als toegift.

In het originele recept komen allerlei Aziatische groenten voor zoals satoimo (taro) en gobo (burdock). Die laatste schijnt erg belangrijk te zijn voor de smaak, maar helaas lukte het me niet er aan te komen. Ik heb pastinaak gebruikt. Burdock groeit ook in Nederland en wordt hier Grote Klis genoemd (Arctium lappa). De plant, of beter gezegd de vruchten, vormden de inspiratie tot de uitvinding van klittenband. Maar dat terzijde. Ik ga zeker proberen zo’n wortel te kopen in een Aziatische winkel in de grote stad, of er eentje zelf uit te graven. Maar dat is voor een andere keer. De natuurvoedingswinkel had gelukkig miso en zeewier in alle soorten en maten.

Beter Japanse maaltijdsoep KenchinjiruDit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn. Ik ben zelf nog nooit in een Japans zenklooster geweest, en ben benieuwd of degenen die er wel geweest zijn op- of aanmerkingen hebben op dit recept.

Mijn Hollandse versie heeft als ingrediënten:

Voor de bouillon (Dashi):

  • 4 shiitake paddenstoelen (gedroogd)
  • 1-2 stukken kombu zeewier (gedroogd)
  • 1- 1½ l koud water

Voor de Kenchinjiru:

  • Scheutje olie (bijv. sesamolie)
  • 3 aardappelen, geschild, in blokjes (of taro)
  • 2 winterwortels, geschild, in blokjes
  • 2 pastinaken, geschild, in blokjes (of burdock)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • Eventueel nog ½ bakje champignons, in plakjes
  • ½ blok tofu, goed uitgelekt en uitgeknepen, in blokjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon

Voor een eenvoudig misosoepje:

  • ½ blok tofu, in blokjes
  • Handjevol wakame zeewier (stukjes, voorgekookt)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon
Misosoep met wakame en tofu
Misosoep met wakame en tofu

Maak eerst de dashi bouillon. Zet daartoe de shiitakes en de zeewier op met koud water, en breng zo langzaam mogelijk aan de kook. Trek de bouillon door de pan op een vlamverdeler tegen de kook aan te houden. Zet na 20 minuten het vuur uit, en zeef de bouillon. De kombu wordt verder niet gebruikt, de shiitakes gaan in de soep.

Roerbak voor de Kenchinjiru de aardappel, wortel, en pastinaak met de champignons in wat olie. Bak de shiitake mee. Doe alles in de gezeefde dashi bouillon en laat nog 10 minuutjes zachtjes meekoken. Roerbak ondertussen de tofu in een scheutje olie en voeg ook die aan de soep toe.

Voeg als laatste, van het vuur af, sojasaus en miso toe. Proef of er nog wat sojasaus of miso bij moet. De soep is waarschijnlijk al zout en pittig genoeg, dus zout en peper hoeft er niet bij (proef maar).

Voor een eenvoudig misosoepje worden blokjes tofu en stukjes wakame aan de gezeefde, hete dashi bouillon toegevoegd. Als je voorgekookte wakame gebruikt hoeft dit niet langer dan een paar minuutjes te trekken, en tofu is rauw ook eetbaar. Voeg gerust de shiitake uit de bouillon toe. Roer op het laatst de in een beetje bouillon losgeroerde miso er doorheen.

Beide soepen kunnen geserveerd worden met peterselie en/of lente-ui.

Op Internet staat een eindeloos aantal varianten op beide recepten, dus experimenteer gerust met andere ingrediënten en verschillende soorten miso.

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Japan, misosoep, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  2. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  3. Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.