“De Tweede Kamer miste gisteren de unieke kans om CETA weg te stemmen en daarmee klimaatleiderschap te tonen. Wat we nodig hebben is internationale samenwerking voor een duurzame wereldeconomie, niet nog meer rechten voor multinationals”, zegt Freek Bersch van Milieudefensie.
Hij roept de senaat op het groeiende draagvlak voor eerlijke en duurzame handel om te zetten in daden. “Dat kunnen we wel gebruiken. Nederland heeft al een slechte naam als het gaat om duurzaamheid. We bungelen onderaan de EU-lijstjes als het gaat om duurzame energie.” Ook buurlanden Frankrijk, Duitsland en België moeten zich nog buigen over de ratificatie van CETA.
Einde megaverdragen
“Het is goed om te zien dat de discussie over megaverdragen als CETA door steeds meer mensen kritisch en op de inhoud wordt gevoerd”, zegt Freek Bersch. “CETA zou wel eens het laatste foute handelsverdrag kunnen zijn dat de Europese Unie sluit. Dat is niet alleen goed nieuws voor Nederland, maar voor de hele Europese Unie en landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Dit wordt het einde van de vanzelfsprekendheid waarmee tot nu toe in handelsverdragen de rechten van multinationals boven mens en klimaat werden gesteld.”
Vrienden die zich blijvend inzetten voor mens, dier en milieu
“Stort onze welvaart in zonder CETA, zoals de VVD stelt? Welnee”, zegt Freek Bersch. “Zonder CETA blijven we ook gewoon vrienden met Canada. Juist zonder CETA kunnen we op een eerlijke, duurzame en democratische manier met Canada handel blijven drijven. Nederland en Canada kunnen zich dan blijvend inzetten op de bescherming van mens, dier en klimaat. Dat is hard nodig: hier én in Canada.”