Vanochtend werden Tweede Kamerleden in Den Haag opgewacht door een 8-meter hoog Paard van Troje. Hiermee waarschuwt Milieudefensie voor de komst van CETA, het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada. Binnenkort besluit de Tweede Kamer over CETA, een meerderheid voor het verdrag is verre van zeker. Als Nederland tegenstemt, dan moet het volledige verdrag van tafel.

Milieudefensie lanceert vandaag de campagnesite wijstoppenCETA.nl om met zoveel mogelijk mensen de twijfelende Kamerleden op te roepen CETA weg te stemmen. Via deze site kan iedereen die zich zorgen maakt om CETA, een Kamerlid mailen om tegen CETA te stemmen. Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie: “Nederland heeft in haar eentje de kans om mensen te verkiezen boven multinationals door tegen CETA te stemmen. We staan nu voor de keuze: gaan we door op de oude manier, of kiezen we voor duurzame en eerlijke handel.”

Nederland, Den Haag,
Foto: (c)Michiel Wijnbergh

Omstreden handelsverdrag

CETA is een mega handelsverdrag tussen de EU en Canada. In 2016 kwam van vele kanten verzet tegen het verdrag, omdat het slecht is voor mens, dier en klimaat. Het geeft grote bedrijven zelfs de macht nieuwe wetten en regels aan te vechten, buiten de nationale rechter om.

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moeten alle nationale parlementen van de EU over het verdrag mogen beslissen. Dertien landen deden dit al, de komende weken moet de Tweede en Eerste Kamer zich hier nog over uitspreken. Nederland heeft hiermee de kans te doen wat de vele tegenstanders in andere landen niet lukte: CETA wegstemmen.

Bron Milieudefensie

Categorieën: Nieuws, Economie, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Milieudefensie – ‘Nederland kan CETA-verdrag stoppen’

  1. Johnny Reinders schreef:

    De Nederlandse regering moet CETA stoppen en ook alle handelsverdragen. Deze verdragen gaan alleen maar over handel (dus geld) dat lijkt logisch maar dat is het niet. Het moet over mensen gaan dus eigenlijk mensenverdragen en over de planet.