Vandaag liet een bijzondere coalitie zien dat boeren, milieuactivisten en dierenactivisten niet tegenover elkaar hoeven te staan. De coalitie overhandigde een manifest aan de Tweede Kamer met de oproep om een einde te maken aan onhoudbare handelsverdragen. Dit najaar stemt de Tweede Kamer over het handelsverdrag tussen de EU en Canada: CETA. De organisaties waarschuwen gezamenlijk voor de negatieve gevolgen van CETA, Mercosur en andere handelsverdragen voor boeren, werknemers, consumenten, dieren en het milieu.

Het manifest werd in ontvangst genomen door Arne Weverling (VVD), Frank Futselaar (SP), Isabelle Diks (GroenLinks), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren, Chris stoffer (SGP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Het manifest is een samenwerking van boeren- en maatschappelijke organisaties: Dutch Dairyman Board, FNV, Milieudefensie, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Platform Aarde Boer Consument en Vereniging voor biologische Dynamische Landbouw en Voeding.

Het manifest wordt verder ondersteund door: ASEED, Behoud de Parel, BoerBurgerBeweging, Compassion in World Farming, Dierencoalitie, Dier en Recht, Eyes on Animals, Netwerk Vitale Landbouw en Voeding Ondernemers van Nu, , Platform Duurzame en Solidaire Economie, Saka Mese Nusa AlifURU, SOMO, TNI, Varkens in Nood, UDAPT, Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg en World Animal Protection.

Freek Bersch, Milieudefensie: “Ons manifest laat zien dat boerenbelangen niet tegenover milieu, klimaat en dierenwelzijn hoeft te staan. Dan moeten we wel stoppen met handelsverdragen die het voor boeren onmogelijk maken om te concurreren met boeren uit Canada, Brazilië en andere landen voor wie veel minder milieuregels gelden.”

De organisaties stellen dat het CETA-verdrag leidt tot oneerlijke concurrentie voor boeren en de voedselveiligheid in gevaar brengt. Ook wijzen de organisaties op de grote nadelen van het vrijhandelsverdrag met de Mercosur-landen voor boeren in Europa, de natuur en lokale bewoners in Latijns Amerika en het klimaat in het algemeen.

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moeten alle nationale parlementen van de EU over het verdrag mogen beslissen. Dertien landen deden dit al, de komende weken moeten de Tweede en Eerste Kamer zich hier nog over uitspreken. Nederland heeft hiermee de kans te doen wat de vele tegenstanders in andere landen niet lukte: CETA wegstemmen.

De organisaties streven als alternatief naar een duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening waarbinnen boeren wereldwijd een eerlijke prijs krijgen voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product, werknemers een fatsoenlijke beloning krijgen, en burgers van gezond voedsel en een gezonde leefomgeving kunnen genieten.

Vandaag vindt op het Malieveld ook een boerenprotest plaats. Het doel van dit protest is anders dan de inhoud van het manifest over handelsverdragen.

Bron Milieudefensie

Categorieën: Natuur, Nieuws, Economie, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk