De afgelopen twee dagen hebben zes Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van hun land. Naar schatting ligt het totale aantal zelfverbrandingen sinds maart 2009 op 69. Volgens onbevestigde berichten zijn 54 van hen overleden.

Volgens buitenlandse bronnen is er een relatie tussen het toenemend aantal zelfverbrandingen en het achttiende congres van de communistisch partij in Peking. De Chinese autoriteiten hebben gezegd elke vorm van protest in Tibet met harde hand neer te slaan.

Donderdag stierf de achttien jaar oude Kalsang Jinpa de vuurdood. Getuigen zeggen dat de voormalige monnik een banner bij zich droeg met onder meer teksten dat de Dalai Lama naar Tibet terug zou moeten keren. Bronnen maken melding van de dood van een onbekende man, ook op donderdag. Woensdag stierf de 23-jarige alleenstaande moeder Tamding Tso. En diezelfde dag staken drie kinderen van vijftien en zestien jaar zich in brand. De 15-jarige overleed, de twee andere Tibetanen zijn door Chinese veiligheidstroepen weggevoerd.

Buitenlandse media melden dat het Tibetaans verzet tegen de Chinese bezetter toeneemt. Tibetanen zouden nu in het openbaar protesteren tegen het Chinese gezag.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie