Op 17 mei komen wereldwijd Tibetanen en supporters bij elkaar om de ontvoering door China te markeren van een van Tibets belangrijkste religieuze leiders, de 11e Panchen Lama. Bij de Chinese ambassade in Den Haag wordt van 10-11 uur door International Campaign for Tibet (ICT), de Tibetaanse gemeenschap en Tibet supporters een petitie aangeboden gericht aan de Chinese president Xi Jinping voor de vrijlating voor de Panchen Lama.

Foto Free Tibet.

Op 17 mei 1995, enkele dagen na zijn erkenning door de Dalai Lama als de 11e Panchen Lama, ontvoerden de Chinese autoriteiten de 6-jarige Panchen Lama en sindsdien houden zij hem en zijn ouders op een onbekende locatie vast. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van internationale instellingen, waaronder de VN, weigert China informatie te verstrekken over zijn verblijfplaats of zijn welzijn.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “De gedwongen verdwijning van de Panchen Lama en zijn ouders is een schokkend voorbeeld hoe ver de Chinese regering gaat om het Tibetaanse volk te onderdrukken. Wij staan hier vandaag bij de Chinese ambassade, gesterkt door de duizenden steunbetuigingen van het Nederlandse publiek, om er bij China op aan te dringen de vrijheid van religie na te leven en internationale waarnemers toe te laten om de gezondheid en veiligheid van de Panchen Lama vast te stellen’. 

De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijke religieuze leider in het Tibetaanse boeddhisme en was lange tijd s ’werelds jongste politieke gevangene. De Chinese regering heeft in het verleden toegegeven dat de Panchen Lama wordt vastgehouden. Zijn langdurige hechtenis werd in 2012 ook erkend door de VN Werkgroep inzake Gedwongen Verdwijningen in een verklaring met betrekking tot de Panchen Lama.

Bron ICT.

 

Categorieën: Dalai Lama, Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu