De gezondheid van de Thaise boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh ‘Thay’ is volgens zijn sangha sterk verbeterd. De Vietnamese monnik werd vorig jaar getroffen door een herseninfarct en opgenomen in een ziekenhuis. Begin april keerde hij terug naar zijn  boeddhistisch centrum  Plum Village in Frankrijk om daar verder te herstellen.

Thay, juni 2015, foto Plum Village.

Thay, juni 2015, foto Plum Village.

Spreken gaat niet of nauwelijks of zeer moeizaam, de monnik brengt zijn dagen door in de natuur rond het centrum, liggend in een hangmat, naast een kreek in de koelte van het bamboebos dat hij dertig jaar geleden aanlegde. Hij is ook weer begonnen om vast voedsel te eten.

De therapeuten die Thay bijstaan zijn getroffen door zijn sterke wil om te herstellen. De leraar traint om zijn fysieke kracht, evenwicht en houding te herwinnen. Hij is al in staat om zelfstandig te zitten. In de tuin oefent hij het meditatief lopen en gaat daarbij van dag tot dag vooruit.

Van tijd tot tijd begeleidt de hele monastieke gemeenschap van 150 monniken en nonnen de therapeutische loopmeditatie van Thay. Ze ervaren de doorzettingskracht van de leraar,  ondanks zijn fysieke beperkingen,  als een duidelijke vorm van onderwijs om te genieten in het moment. Ongeacht de voorwaarden.

Bron Plum Village.

 

Categorieën: Nieuws, Gezondheid, Zen
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Gezondheidstoestand Thay sterk verbeterd

  1. Rochelle Griffin schreef:

    Dankbaar ben ik dat jullie de gezondheid van Thich Nhat Hanh onder de aandacht brengen. Graag wil ik een correctie door. Geven: Thay (zoals wij hem noemen) is een Vietnamees zen leraar, en niet een Thaise zoals in het artikel vermeld staat. Zelf ben ik net terug uit Plum Village en ik hoorde van de monastiek zorg team dat Thay ook tracht mee te zingen, hij lacht weer, heeft een krachtige uitstraling en is echt weer de Leraar.

  2. eveline blom schreef:

    Fijn om dit bericht te lezen