Premier Lobsang Sangay  van de Tibetaanse regering in ballingschap heeft in de Verenigde Staten met veertig Chinese geleerden en studenten gesproken over de kwestie Tibet, zo is in een verklaring vandaag bekendgemaakt. In het gesprek verduidelijkte Sangay de ‘middenweg-aanpak’ van de regering in ballingschap en van de Dalai Lama. De premier ging ook in op de inhoud van het recente Witboek over Tibet van de Chinese regering.

Foto Bianca Visser, BD.

De dialoog was georganiseerd in Washington door de mensenrechtengroep Initiatives for China, een basisbeweging die streeft naar  democratie in China, gemodereerd door haar oprichter Yang Jianli. Sangay legde zijn gehoor uit dat de middenweg aanpak van de Dalai Lama streeft naar  een echte autonomie voor het Tibetaanse volk binnen het kader van de Chinese grondwet. De Chinese regering beweert altijd dat Tibetanen tot doel hebben de natie te splitsen.

In het recente Witboek over Tibet wordt beweerd dat Tibet deel uit zou maken van China sinds de oudheid. Echter, in 2004, in een soortgelijke Chinees Witboek over Tibet wordt beweerd dat Tibet deel van China was sinds de 13e eeuw, zei Sangay. De premier zei dat het Witboek een opzettelijke poging van de Chinese regering is om wereld misleiden. Deze dialoog is een onderdeel van Sangay’s voortdurende inspanningen om wederzijds vertrouwen en begrip tussen de Chinese en het Tibetaanse volk tot stand te brengen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk