Onbekenden, als boeddhistische monniken geklede mannen, zorgen al ruim een week voor onrust onder Chinese middenstanders en de leiding van de Chinese tempel aan de Zeedijk. Vrijwel elk half uur passeren ze de tempel, vragen toeristen en anderen om geld en gaan Chinese toko’s binnen, waar ze om een gift vragen.

Voor zover bekend opereren ze alleen in de omgeving van de tempel. Niemand weet wie de mannen zijn en of ze inderdaad tot een kloosterorde behoren. De mannen, om hoeveel het gaat is onbekend, zijn gekleed in gewaden zoals ook Aziatische monniken die dragen. Als tegenprestatie voor de ‘gift’ laten ze een in het Engels gesteld kaartje achter met de afbeelding van de bodhisattva Guan Yin.

Een bron, die anoniem wil blijven, zegt dat het in Nederland zeer ongewoon is dat boeddhistische monniken op straat om geld bedelen. ‘Het is bizar, we weten niet om wie het gaat en wat die mannen van plan zijn. Hun aanwezigheid zorgt voor grote onrust en doet denken aan de gebeurtenissen van anderhalf jaar geleden toen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag Chinese oudere mensen in woningen werden gelokt, verdoofd of gehypnotiseerd en werden beroofd van hun kostbaarheden.’

Deze mensen werden het slachtoffer van een mysterieus ritueel. De daders waren volgens een woordvoerder van de Haagse politie Chinese vrouwen die hun landgenoten geld en kostbaarheden aftroggelden. In een paar weken tijd werden in Den Haag zeker twintig Chinezen slachtoffer van de bende.

De daders gingen altijd op dezelfde wijze te werk. Niets vermoedende vrouwen werden op straat aangesproken met de mededeling dat een familielid iets ergs zou overkomen. Alleen door iets kostbaars op te offeren kon dat volgens de oplichtsters worden voorkomen.

De slachtoffers werden door de daders uitgenodigd om mee te doen met een ritueel. Op verzoek van de oplichtsters moesten zij een tas vol geld en sieraden meenemen, die vervolgens moest worden afgestaan. De Chinezen, die hun tassen pas een paar dagen later weer open mochten maken, zagen hun geld nooit meer terug. De daders ruilden de kostbaarheden in voor flessen water.

De slachtoffers vertelden tegen de politie dat ze waren bedwelmd of gehypnotiseerd. Ze zeiden de politie dat de daders waarschijnlijk uit Singapore of Hong Kong kwamen. In oktober 2011 verzorgde de Haagse politie een voorlichtingsbijeenkomst, waar bijna driehonderd Nederlanders van Chinese komaf op af kwamen. Bij de politie deden zeven mensen aangifte van beroving. Veel van de slachtoffers zouden geen aangifte durven doen.

Bron: Eigen berichtgeving/Amsterdamse redactie.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Vreemde monniken zorgen voor onrust in Amsterdam

  1. Jessica Hummel schreef:

    Aziatische landen worden al langer geplaagd door dit fenomeen. Zie een filmpje op YouTube uit 2008, met beelden van echte en valse monniken in Thailand: Mafia of Fake Chinese Monks Prey on Thailand Tourist

Menu